REVIZIJA

Šest institucija na saslušanju pred Komisijom za finansije i budžet

Na sjednicu će biti pozvani i predstavnici institucija kako bi odgovarali na pitanja članova komisije

Saslušanje i o izvještaju Ministarstva vanjskih poslova BiH. Arhiv

Avaz.ba

2.6.2020

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH sutra će razmatrati šest izvještaja institucija koje su nakon provedene finansijske revizije za 2018. godinu, dobile mišljenje sa rezervom. 

Organiziranje saslušanja za institucije čiji je rad ocjenjen negativnom ocjenom ili mišljenjem sa rezervom od strane ureda za reviziju, jedna je od mogućnosti i daljih koraka djelovanja parlamentarnih komisija po ovom pitanju koja se, na žalost, rijetko koristi.

Kako je saopćeno iz Centra civilnih inicijativa (CCI) na prvom javnom saslušanju pred Komisijom za finansije i budžet Predstavničkog doma PS BiH, naći će se izvještaji Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Službe za poslove sa strancima BiH, Instituta za akreditovanje BiH, Direkcije za evropske integracije BiH, Jedinice za realizaciju projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. 

Na sjednicu će biti pozvani i predstavnici institucija kako bi odgovarali na pitanja članova komisije. Saslušanja se odnose na Revizorske izvještaje iz 2018. godine.


Javno saslušanje i o radu Službe za poslove sa strancima BiH. Arhiv

Revizorki izvještaji za 2017. godinu, među kojima su četiri izvještaja sa ocjenom mišljenje sa rezervom, biće tek primljeni k znanju, bez organiziranja javnih saslušanja i mogućnosti izricanja sankcija odgovornima.

- Dok Parlamentarna skupština BiH, bar koristi mogućnost i realizira svoju ulogu u kontroli utroška javnih sredstava, Odbor za reviziju pri Narodnoj skupštini Republike Srpske nema praksu pozivanja na saslušanje odgovornih, iako mu je to obaveza iz Poslovnika o radu, Smjernica i Zakona o reviziji.

Ipak, određene naznake poboljšanja se osjete u novom sazivu Odbora za reviziju NSRS, pa je krajem 2019. godine održana sjednica na kojoj je razmotreno devet negativnih izvještaja, uz prisustvo predstavnika revidiranih institucija. Posebno zabrinjava situacija u Parlamentu FBiH, koji ne samo da ne koristi ovu mogućnost, već čak više od dvije godine, nema formiranu Komisiju odgovornu za reviziju, u čijoj nadležnosti je organiziranje saslušanja - saopćeno je iz CCI-a.

Zaključuju da je potrebno je čim prije, ne samo formalno formirati nedostajuću komisiju (pri Parlamentu FBiH) i zakazivati sjednice parlamenta i komisija, nego iskoristiti puni potencijal i ulogu koje paralmentarne komisije imaju pri kontroli utroška javnih sredstava, kao što su saslušanja odgovornih, pa čak i predlaganje sankcija.

- U suprotnom, umjesto kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja javnog novca od strane javnih institucija, i pokretanje pitanja odgovornosti, javne, političke, disciplinske, moralne, te sankcionisanja neodgovornog ponašanja, propusta, nedostataka, dodatno se proširuje prostor za nekažnjeno kršenje zakona i korupciju - navedeno je u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.