SRBIJA

Počelo suđenje Osmanu Osmanoviću: Brčak se izjasnio da nije kriv za ratne zločine

Suđenje ovom Brčaku bit će nastavljeno 1. jula

Osmanović: Negirao krivicu. Arhiv

Avaz.ba

2.6.2020

Pred Višim sudom u Beogradu počelo je suđenje Osmanu Osmanoviću kojeg srbijanski organi terete za počinjenje ratnih zločina 1992. godine nad zatvorenicima u logoru u Gornjem Rahiću kod Brčkog. On se na prvom ročištu izjasnio da ne priznaje nijedno krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

Srbijansko pravosuđe krajem februara ove godine podiglo je optužnicu protiv Osmanovića, koji je bivši pripadnik HVO-a i Armije Republike BiH, a tereti ga se za zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u logoru Rasadnik u mjestu Gornji Rahić na području Brčkog tokom ljeta 1992. godine.

Optužnicu podiglo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije

Osmanović se jučer na glavnom pretresu izjasnio na sve tačke optužnice da nije kriv, dao je dovoljno argumentacije, bio je vrlo sabran i uvjerljiv, što se od njega i očekivalo - kazao je za Klix.ba Osmanovićev advokat Đorđe Dozet, izrazivši nadu da će cjelokupan postupak biti brz i zakonit.

Protiv Osmanovića optužnicu je podiglo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije tri mjeseca nakon njegovog hapšenja na Graničnom prijelazu Sremska Rača u Srbiji.

On je slobode lišen 24. novembra 2019. godine, a da prethodno uopće nije postojala istraga protiv njega. Otvorena je tek dan nakon njegovog hapšenja i od tada se nalazi u pritvoru u Beogradu.

Tužilaštvo BiH zatražilo izručenje

Tužilaštvo BiH zatražilo je ranije Osmanovićevo izručenje našoj zemlji, jer Posebno odjeljenje za ratne zločine ove institucije radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog, ali tom zahtjevu se usprotivilo srbijansko pravosuđe.

Pred Odjeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 12. maja je održano pripremno ročište u postupku protiv Osmanovića koji se tada izjasnio da nije kriv, što je učinio i jučer u zvaničnom sudskom postupku.

Suđenje ovom Brčaku će biti nastavljeno 1. jula.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.