REAKCIJE

Korajlić: Radončić je podržavao pozitivne tokove i pomagao da se prevaziđu problemi

Ostavka ministra sigurnosti i predsjednika jedne koalicione stranke može biti otežavajući faktor

Korajlić: Ostavka Radončića usložnit će situaciju. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

2.6.2020

U ovom našem trusnom političkom podneblju BiH izuzetno je situacija kompleksna nakon što je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio ostavku, kaže za „Avaz“ Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu.

- Ostavka ministra sigurnosti i predsjednika jedne koalicione stranke može biti otežavajući faktor u kombinaciji s krizom Vlade FBiH i uopće političkog sistema. Migrantska kriza nije nepoznata u BiH i ti problemi su složeni i često imamo opstrukcije od mnogih sudionika u vlasti. Imamo opstrukcije iz razloga što naš sistem je vrlo trom i sve to usložnjava našu trenutnu situaciju – smatra Korajlić.

Dodao je da ministar Radončić dobro zna zbog čega se odlučio na ovakav potez.


Korajlić: Ministar Radončić dobro zna zbog čega se odlučio na ovakav potez. Arhiv

- Definitivno ima najviše podataka i upućen je najviše u te probleme. Mi kao akademska zajednica smo ukazivali na te probleme i nailazili smo na nerazumijevanje. Volio bih da nije došlo do ostavke Radončića iz svih gore nabrojanih razloga jer će ovakva odluka, nažalost, sve ove probleme usložniti – naglasio je Korajlić.

Prema njegovim riječima, ostavka Radončića može usložniti sigurnosnu i političku situaciju.

- Sigurnosnu situaciju zbog donošenja odluka iz nadležnosti ministra sigurnosti BiH, a političku iz razloga što je Radončić lider SBB-a. Znamo da je Radončić i ranije, ali i sad bio jedan faktor koji je pomagao da se prevaziđu određeni problemi, uvijek je podržavao pozitivne tokove u BiH i insistirao je na političkoj sinergiji. Mi ćemo ovaj dio prevazići, ali ostaju posljedice, ožiljci, jer se ovo sve dešava i u periodu koronavirusa koji još nije završen – rekao je Korajlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.