SARAJEVO Bivši ministar vanjskih poslova BiH

Crnadak u Graničnoj policiji svjedočio zbog falsikovinih viza

Prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba

M. Aš. / Avaz.ba

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak došao je danas u Graničnu policiju BiH kako bi se očitovao o svojim saznanjima prilikom izdavanja neleganih viza Pakistancima, saznaje "Avaz".

On je pozvan u ovu policijsku instituciju u svojstvu svjedoka.

Iz Granične policije BiH je rečeno za "Avaz" da je Granična policija tokom 2019. godine Tužiteljstvu BiH dostavila informaciju o nezakonitom načinu pribavljanja viza BiH o državljana Pakistana u Ambasadi BiH u Islamabadu, koji su prilikom apliciranja za vizu BiH davali pogrešne podatke ili prikrivali okolnosti važne za izdavanje vize ili su iste dobivali na nezakonit način uz pomoć trećih osoba, a da je stvarna namjera pribavljanja vize BiH bila da iskoriste teritoriju BiH za odlazak u zemlje EU.

  • Granična policija BiH

    Granična policija BiH

    Foto: Arhiv


 - Nakon što je Tužiteljstvo BiH u 2020. godini, dostavilo Graničnoj policiji BiH, naredbu za poduzimanje određenih istražnih radnji u cilju prikupljanja dokaza o počinjenom kaznenom djelu, kao i zahtjev za dostavljanjem informacija, Granična policija BiH je u proteklom razdoblju poduzela naložene mjere i radnje o čemu je Tužiteljstvu BiH dostavila izvještaj o poduzetim mjerama i radnjama - rečeno nam je iz Granične.

U toku su provjere i oko izdavanja viza Iračanma. Istrage u oba predmeta vodi Tužilaštva BiH ali i Centralni istražni odjel Granične policije.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na