PROTIVGRADNA PREVENTIVA

U RS jučer ispaljeno 29 raketa

Za ovu sezonu nabavljeno je 2.565 protivgradnih raketa što je dovoljno, rekao Dejanović

Od početka sezone ispaljeno 312 raketa. Arhiv

Piše: B. G. / Avaz.ba

4.6.2020

Od početka ovogodišnje aktivne protivgradne sezone ispaljeno je 312 raketa. Strijelci ‘Protivgradne preventive RS’ bili su na visini zadatka, pa su izbjegnute štete od eventualnog grada.

- Od početka sezone, 15. aprila, imali smo osam dana sa dejstvima i četiri dana radarskog izviđanja. Ispaljeno je 312 raketa i do sada nije bilo znatnije štete na terenu. Dejstvovali smo sa automatskim lanserima klasičnim stanicama sa strijelcima i uz to prizemnim generatorima - rekao je Tihomir  Dejanović, direktor Protivgradne preventive RS.


Dejanović: Od početka sezone, 15. aprila, imali smo osam dana sa dejstvima i četiri dana radarskog izviđanja. Avaz

Dejanović je potvrdio da je jučer ispaljeno 29 raketa na području Prijedora, Bosanske Gradiške, Laktaša, Prnjavora i Bijeljine.

U  sistemu protivgradne preventive nalazi se 30 lokalnih zajednica, a od ove sezone su i općine Bosanski Novi, Krupa na Uni i Bosanska Kostajnica.

- Na branjenom području od 1,1 miliona hektara raspoređeno je 200 klasičnih lansera, 35 prizemnih generatora i 58 automatskih lansera. Za ovu sezonu nabavljeno je 2.565 protivgradnih raketa što je dovoljno - rekao je Dejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.