SASTANCI U okviru Inicijative ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope

Jerkić predstavljao BiH na konferenciji zamjenika načelnika štabova oružanih snaga

Istaknuto da je potrebno podići vojnu saradnju na viši nivo

Piše: Avaz.ba / Fena

Naredna Konferencija zamjenika načelnika štabova zemalja SEDM-a bit će održana u Zagrebu

Foto: Ministarstvo odbrane


U okviru Inicijative ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (SEDM) u srijedu je održana video-konferencija zamjenika načelnika štabova oružanih snaga zemalja-članica SEDM-a, čiji je formalni domaćin bila Rumunija.

U svijetlu COVID-19 pandemije, učesnici su naglasili da je SEDM-inicijativa jedan od vrlo važnih regionalnih foruma koji je fokusiran na poboljšanje dobrosusjedskih odnosa, povećanje regionalne sigurnosti i pomoć razvoju boljih regionalnih mehanizama za upravljanje krizama.

Tokom konferencije su prezentirane aktivnosti i ostvareni učinci u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative i podizanja vojne saradnje na viši nivo.

Kako je planirano, naredna Konferencija zamjenika načelnika štabova zemalja SEDM-a bit će održana u Zagrebu u junu 2021. godine.

  • Učesnici video-konferencije su bili predstavnici zemalja jugoistočne Evrope

    Učesnici video-konferencije su bili predstavnici zemalja jugoistočne Evrope

    Foto: Ministarstvo odbrane


Forum ministara odbrane jugoistočne Evrope (SEDM), sa stanovišta Bosne i Hercegovine, jedna je od najznačajnijih regionalnih inicijativa koja je usmjerena na unapređenje sigurnosti, stabilnosti i boljeg međusobnog razumijevanja u jugoistočnoj Evropi, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Predstavnik Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) na video-konferenciji bio je generalmajor Ivica Jerkić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba OSBiH za operacije.

Konferenciju je organizovala Albanija, kao zemlja predsjedavajuća SEDM-inicijative, uz tehničku podršku Grčke.

Učesnici video-konferencije su bili predstavnici zemalja jugoistočne Evrope, članica SEDM-a, kao i predstavnici Regionalnog centra za sigurnost i saradnju - RACVIAC.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na