SAOPĆENJE

Izjave i saopćenja političara o slučaju "Respiratori" predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak

Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva BiH

Završena sjednica VSTV-a BiH. Arhiv

E. H. / Avaz.ba

4.6.2020

Izjave i saopštenja visokih političkih zvaničnika, date povodom rada Tužilaštva BiH u predmetu vezanom za nabavku respiratora, predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv pritisak na pravosudni sistem i ugrožavanje integriteta tužilačkog sistema, navodi se u saopćenju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. 

- Posebno su zabrinjavajuće i neprihvatljive uvrede i omalovažavanja upućena glavnog tužiteljici i postupajućim tužiocima Tužilaštva BiH. Političari moraju imati odgovornost za javno izgovorenu riječ, te posjedovati svijest da izrečenim stavovima mogu podstaći govor mržnje, koji u našem društvu postaje sve više legitiman oblik komunikacije – naglasili su iz VSTV-a.

Podsjetili su da neprihvatljive izjave, koje su neposredni povod ovog saopćenja, nisu izolovan slučaj, već višegodišnja praksa predstavnika mnogih političkih partija i nosilaca javne vlasti.



Održana sjednica VSTV-a BiH. Arhiv

- Takve neuravnotežene kritike koje upućuju političari neodgovorne su i mogu uzrokovati ozbiljne probleme. Njima se može dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe koje je trenutno na nezadovoljavajućem nivou, te dovesti do napada na ustavnu ravnotežu demokratske države ili poticaja nepoštivanja sudskih odluka i demokratske podjele vlasti. To nikako ne znači da nismo svjesni određenih manjkavosti i opravdanih kritika pravosudnog sistema. Stoga očekujemo od tužilaca da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučajevima bilo kakvih sumnji o zloupotrebama sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme aktuelne pandemije, kao i sve navode o korupciji uopšte – pojasnili su. 

Dodaje se da VSTV dijeli mišljenje da je u javnim nabavkama ključ za efikasnu i transparentnu javnu potrošnju, te pozivaju zakonodavnu vlast da unaprijede propise o javnim nabavkama, dok se od tužilačkog sistema očekuje maksimalno intenziviranje rada na predmetima korupcije i organizovanog kriminala, koji mora imati vidljive rezultate i napredak.

- Od nosilaca pravosudnih funkcija se očekuje da svojim radom otklone svaku sumnju da su izvršioci bilo kakvog neprimjernog političkog uticaja te da ovlaštenja koja su im povjerena vrše u skladu sa ustavom i zakonom – zaključeno je u saopćenju VSTV-a. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.