FOJNICA U toku završni radovi uređenja izletišta

Za bajkovite slapove čiji huk ostavlja bez daha malo ko zna

Radovi će biti završeni u narednoj sedmici

H. Čukle / Avaz.ba
04.06.2020 16:10

Fojnica je bogata kulturno-historiskim spomenicima i svojim prirodnim ljepotama koje privlače goste sa sve četiri strane svijeta. Jedno od bajkovitih mjesta o kojem se malo zna su slapovi riječice Kozice, do kojih se dolazi preko izletišta Malkoć do Vladića vrha. Makadamskim putem stiže se u selo Dragačiće koje je skoro napušteno i u kojem živi samo jedan stanovnik. 

Nedaleko od sela pružaju se bajkoviti slapovi čiji huk ostavlja bez daha sve posjetioce. 

Tri slapa dužine od pet do 20 metara, smješteni su u stoljetnoj bukovoj šumi sa kristalno čistom vodom. Pošto je ovaj dragulj bio pomalo skriven i nepristupačan, ovih dana su počeli radovi na njegovom uređenju. Tako će malo poznati slapovi Kozice, sada biti pristupačni za sve.

Posjetili smo jučer ovo izletište, kako nam je kazao Sabahudin Klisura, načelnik općine Fojnica osigurana su sredstva od Ministarstva poljoprivrede, privrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona

- Za tri četiri dana će radovi biti završeni, a ako bude trebalo i Općina Fojnica će učestvovati u projektu. Postavljeni su putokazi do izletišta, uređen je ulaz u slapove Kozice, saniran je makadamski put od sela Dragačići, postavljene su kante za smeće, urađene su staze u sklopu slapova u dužini od 2 kilometra, postavljena zaštitna ograda, a na prvom slapu je uređena andrealinska staza. Cilj je promocija slapova Kozice i turizma u Fojnici, da nam gosti koji borave u Fojnici imaju šta lijepo vidjeti - kazao je Klisura.

Komentari

NA VRH