GRAČANICA

Alpinisti sišli u usku jamu duboku 15 metara i iznijeli bombe i municiju

U prošloj godini, na području gračaničke općine je pronađeno i uništeno 1.565 komada NUS

Piše: H.Čalić / Avaz.ba

4.6.2020

Izlazak iz jame predstavljao najveći izazov. H. Čalić

Na poziv policije iz Gračanice, pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, spcijalci za spuštanje u duboke jame i gorsko spašavanje, obavili su veoma složen zadatak na vrhu brda Monj, visokog oko 500 metara nadmorske visine. Dvojica članova ovog tima, od koji su poznati alpinisti Mehmed Prelić i Sead Vrana, uz pomoć alpinističkih užadi, spustili su se u usku jamu duboku oko 15 metara, neistraženu, kako bi iz nje izvuki znatne količine prijavljenih neeksplodiranih ubojitih sredstava (NUS).

- Na dnu duboke jame u kojoj je bio veilki broj šišmiša, naši spcijalci, iz Gorske službe spašavanja pronašli su i nadljudskim naporima iz jame iznijeli: 4 ručne bombe, 3 tromblona, 3 protivpješadijske mine, 40 komada pješadijske municije, 2 upaljača za mine. Problem je bio i spustiti se i izvući na površinu kroz uzak otvor ove duboke jame - kaže Sejad Fatušić iz A TUN TIMA iz Tuzle i naglašava da u ovoj akciji niko nije povrijeđen, a pronađeni NUS je bezbjedno uništen.

Inače, u prošloj godini, na području gračaničke općine je, kako ističe šef Službe CZ Mustafa Bajić, pronađeno i uništeno 1.565 komada NUS-a. Što se tiče brda Monj, dobro je da je NUS iz jame uklonjen, jer ovo brdo je turistička destinacija, pa je neko od NUS mogao i stradati.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.