STAVOVI

Fazlić: Radončić je dobro radio, ne smijemo dozvoliti stampedo migranata

U kratkom periodu Radončić je uradio dosta stvari koje su davno trebale biti urađene, smatra Fazlić

Fazlić: Pozivam sve nivoe vlasti da se ovo tretira kao državni problem. Arhiv

Avaz.ba

5.6.2020

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izrazio je žaljenje zbog ostavke ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića kazavši kako je on u kratkom periodu uradio dosta stvari koje su davno trebale biti urađene.

- Žao mi je, mislim da je radio dobro. Nažalost, trendovi su isti kada su migranti u pitanju i još dodatno se pogoršava situacija, jer je predizborna godina i predizborne kampanje se grade na tome. Pozivam sve nivoe vlasti da se ovo tretira kao državni problem, koji je i globalni i samo angažmanom svih nivoa vlasti to se može kontrolisati, zaustaviti ne možemo - rekao je Fazlić.

Istaknuo je kako je potrebno zatvoriti granicu i osigurati povratak migranata u njihove matične zemlje te raditi na održavanju saradnje s Evropskom komisijom, USAID-om i UN-om na visokom nivou.

- Da nije pomoći tih ljudi, mi bismo bili prepušteni sami sebi - rekao je Fazlić.


Problem stvaraju migranti koji nisu smješteni. Ilustracija

Naglasio je kako se ne smije dozvoliti stampedo migranata na Bihać.

- Moraju se iskoristiti svi potencijali. Ukoliko se to desi, ponavljam, spreman sam otvoriti još pet Vučjaka i da ih 'trpamo' na te lokacije - naveo je Fazlić te dodao da im problem stvaraju migranti koji nisu smješteni nigdje te da treba raditi na proširenju kapaciteta kampa Lipe, jer ima potencijal.

Govoreći o tome što još nije ispoštovan zaključak Gradskog vijeća Bihaća i Vlade USK da se privatni smještaj za prihvat migranata Bira mora zatvoriti, poručio je kako to u ovom trenutku nema smisla, jer bi se, u tom slučaju, hiljada migranata našla na ulicama grada, što bi dodatno otežalo postojeću situaciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.