OTKRIVAMO

Skandal: Avion iz Emirata ipak je sletio u Sarajevo, ali je pomoć namijenjena Crnoj Gori

Razlog otkazivanja je, kako je ministrica Turković tokom dana rekla za medije, nemogućnost preuzimanja donacije zbog kompliciranog sistema

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

5.6.2020

Avion iz Dubai na Aerodromu. Avaz

Pomoć iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koju je, između ostalog, činilo i 50 respiratora, neće doći u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Otkazan je dolazak humanitarne pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ranije najavljena ceremonija preuzimanja donacije na Međunarodnom aerodromu Sarajevo se otkazuje, kratko su saopćili iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Razlog otkazivanja je, kako je ministrica Bisera Turković tokom dana rekla za medije, nemogućnost preuzimanja donacije zbog kompliciranog sistema odlučivanja o raspodjeli opreme i pomagala između entiteta.



Avion sletio u 13:30 sati. Avaz

No, "Avaz" otkriva da ova informacija, koju je dalo Ministarstvo vanjskih poslova, nije tačna i da je avion iz Emirata danas ipak sletio u Sarajevo oko 13:30 sati. No, ova pomoć, kako saznajemo, nije bila ni namijenjena BiH, nego Crnoj Gori. Fotografije s Aerodrom Sarajevo potvrđuju ovu informaciju.

Kamioni su već ranije po dogovoru stigli na Aerodrom Sarajevo kako bi preuzeli isporuku i krenuli za Podgoricu, a razlog je što ovaj avion zbog veličine nije mogao da sleti u Podgoricu.


Faksimil najave MVP za medije: Pomoć za BiH?. Avaz

Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, potvrdio je za "Avaz" ovu informaciju.

Meni je potvrđeno da je avion sletio u Sarajevo i da se radi o avionu koji je dovezao humanitarnu pomoć za Crnu Goru i da je sletio na Sarajevski aerodrom zbog veličine aviona. Sada očekujemo da bude podnesena tranzitna prijava za tranzit robe od Aerodroma Sarajevo prema određenom graničnom prijelazu za Crnu Goru. Još ne znamo koji će biti, ali su kamioni dolje - kaže Kovačević.

Nikome za sada nije jasno kako je MVPBiH sinoć dao informaciju da je riječ o pomoći BiH, a danas da je let otkazan kada je avion sletio u Sarajevo, što povrđuju fotografije našeg lista.

Ni Aleksandar Mandić, predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, rekao je za "Avaz" da je iz medija saznao da avion treba da sleti u Sarajevo.

- Ja nemam nikakvu informaciju. Ja sam iz medija saznao da treba da sleti avion, ali mi nismo dobili formalno ponudu pomoći kako bi zaključili za koga je pomoć. Ostalo ništa ne znam - rekao nam je Mandić.

Iz MVP-a BiH su danas sat prije nego što su dali dali saopćenje o otkazivanju dolaska aviona, kazali  da će Boeing 747 400 dočekati Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, s predstavnicima Tima za krizne situacije MVP-a BiH, što potvrđuje i dopis koji su poslali medijima.

Oprema u kamionima, kreće za Crnu Goru. M. Tabaković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.