TUZLA

Satler otvorio novu zgradu Općinskog suda: Pravosuđe mora biti lišeno političkih pritisaka

Uručio je medicinsku opremu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla

Piše: E. Skokić / Avaz.ba

5.6.2020

S današnje svečanosti - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

Šef Delegacije EU u BiH ambasador Johan Satler (Johann Sattler) zajedno sa premijerom TK Denijalom Tulumovićem, gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem i njihovim saradnicima, svečano je otvorio novu zgradu Općinskog suda u Tuzli.

Gradnja Općinskog suda finansirana je iz IPA fondova, a pored izgradnje Općinskog suda zahvaljujući tim novčanim donacijama obavljene su rekonstrukcije Kantonalnog tužilaštva TK i Kantonalnog suda u Tuzli.

- Građani ove zemlje imaju pravo da uživaju adekvatne usluge sudova i tužilaštava, pravosuđa u ovoj zemlji. Šta je to što građani žele da vide? Žele da vide prije svega pravična suđenja koja se završavaju u nekom razumnom roku, a ono što je možda i najvažnije je da vide da nije niko iznad zakona. To je da kažem ovaj drugi dio jednadžbe koji je izuzetno važan nama iz Evropske unije jer moram reći ovo što do sada vidimo u smislu rada pravosuđa ne smatramo zadovoljavajućim - kaže Satler koji je prije otvaranja Općinskog suda u Tuzli posjetio Univerzitetsko – klinički centar u Tuzli gdje je uručio donaciju u medicinskoj opremi.

Općinski sud u Tuzli je osnovan 1963. godine i nikada nije imao sopstvene prostorije. Radio je na niz različitih lokacija što je bila otežavajuća okolnost za uposlenike i građane.

- Zbog toga je veoma značajno da pravosudne institucije imaju adekvatne uslove rada kako bi pružali građanima, odnosno korisnicima sudskih usluga, kvalitetnijem brže i jednostavnije usluge. Zato smo zahvalni našim partnerima koji imaju strpljenja i izdvajaju sredstva poreskih obveznika, zemalja članica Evropske unije, da bi potpomogli Bosnu i Hercegovinu na putu u punopravnom članstvo u Evropskoj uniji – kaže Muhamed Tulumović, predsjednik Općinskog suda u Tuzli.

Sada kada je Općinski sud dobio po mnogima najljepšu i najmoderniju zgradu, prema mišljenju ambasadora Satlera, neophodno je napraviti iskorake u ostvarivanju vladavine prava. Također, smatra ambasador Satler, pravosuđe mora biti lišeno političkih utjecaja i pritisaka.

S njegovim riječima složili su se premijer TK Denijal Tulumović i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, koji se zalažu za transparentniji, efikasniji i nezavisniji rad pravosudnih institucija u BiH. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.