REAKCIJE Nakon što je potvrđen koronavirus kod dekana Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu

Goran Čerkez za "Avaz": Neodgovorno ponašanje akademske zajednice, nisu se pridržavali mjera

Bit će neophodno pronaći sve kontakte koje imao dekan Brkan jer je radio sve vrijeme, kazao je Čerkez

D. B. / Avaz.ba

Čerkez: Sramotno ponašanje

Foto: Agencije


Nakon što je potvrđeno da i dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu Muhamed Brka pozitivan na koronavirus, koji je imao kontakt sa velikim brojem ljudi, iz zdravstvenih institucija navode kako su zabrinuti te postavlja se pitanje hoće li u Sarajevu doći do novog problema. 

Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje kazao je za "Avaz" da su ga jutros zvali iz institucija te kazali kako je dekan imao sastanake. 

-  Bit će neophodno pronaći sve kontakte koje imao dekan Brkan jer je radio sve vrijeme. Sramotno je da su imali sastanke na ozbiljnom mjestu bez pridržavanja mjera. Nisu imali ni zaštitne maske. Sve ostale detalje bi morao da ima Zavod za javno zdravstvo KS- pojašnjava Čerkez. 

 
  • Muhamed Brka pozitivan na koronavirus

    Muhamed Brka pozitivan na koronavirus

    Foto: Agencije


Između ostalog, on navodi kako je sramotno ponašanje akademske zajednice. 

- Kada se akademska zajednica ponaša ovako neodgovorno, šta da očekujemo od drugih. Ljudi moraju biti svjesni da na sastanku se mora držati socijalna distanca ili nositi maska- istakao je Čerkez. 

Sam dekan kaže da se osjeća dobro i nema nikakve simptome, a da ne zna odakle mu virus. Dekan je iz Tešnja, koji se vodi kao klaster, i postoji šansa da je upravo tamo „pokupio“ virus.

NA VRH

Podijeli članak na