MOSTAR

Plenković: Naša trajna obaveza je da se osigura ravnopravnost Hrvata u BiH; Čović: Odužit ćemo se na izborima

Naš evropski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i saradnika, rekao je Čović

M. Smajkić /Avaz.ba

5.6.2020

Sa današnjeg sastanka u Mostaru - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
S današnjeg sastanka - Avaz
+1

Predsjednici dva HDZ-a iz BiH i Hrvatske, Dragan Čović i Andrej Plenković održali su danas sastanak u Mostaru povodom obilježavanja 30. godišnjice HDZ BiH i 15 godinja Čovićevog predsjedavanja ovom strankom. Plenković je prisustvovao i svečanoj sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH. Poručeno je da Hrvatska i HDZ nastavljaju snažno podržavati BiH na njenom putu ka EU i NATO-u.

Čović se zahvalio Plenkoviću na nesebičnoj podršci koju je pružao kao premijer Hrvatske, ali i kao predstavnik u institucijama EU, te je naglasio da će mu se odužiti na izborima. 

- Naš evropski put kao jedina perspektiva za Hrvate u BiH i BiH ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nema gospodina Plenkovića i saradnika, niti bi 2015. godine predali zahtjev za članstvo", rekao je Čović.

Kazao je da su se na sastanku prisjetili svih iskušenja i „naglasili sve ono što smo u ovih 15 godina prošli i što nas danas čeka kao izazov“.

- Vrlo jasno želimo poručiti da se, u ime zahvalnosti za ono što Vlada Hrvatske radi za BiH, pa i Hrvate u BiH, želimo na najpraktičniji način odužiti izlaskom na izbore u BiH za Sabor Republike Hrvatske podržavajući listu HDZ-a - kazao je Čović.

Plenković je rekao da je u Mostar došao "kao predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a koji kontinuirano i snažno daju podršku BiH na njenom putu ka EU i NATO-u snažni jačajući odnose dvije države i nastojeći da riješe otvorena pitanja".

S današnjeg prijema. Avaz

- Mislim da smo sve oblike saradnje ojačali tokom prethodnih godina i tako ćemo nastaviti. Posebno mi je drago da Ureda za Hrvate izvan Hrvatske utrostručio sredstva za projekte u BiH. Mislim da smo učinili maksimum u razdoblju iza nas", rekao je Plenković.

Podsjetio je da RH sada predsjedava Evropskom unijom i naglasio kako je njihovo djelovanje otežano jer se zbog pandemije korona virusa sastanci ne održavaju uživo.

- Brojne naše aktivnosti radimo i dogovoramo putem videokonferencija, a imali smo i sastanak posvećen zemljama Zapadnog Balkana. Kada rezimiramo politku proširenja, uspjeli smo ostvariti sjajne rezultate, a to je rješenje situacije iz oktobra kada su tri članice blokirale pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i to smo odblokirali", rekao je Plenković.

Dodao je kako Evropska komisija uskoro izaću sa snažnim paketom podrške za sve države jugoistoka među kojima je i BiH.

Osvrvuo se i na položaj Hrvata u BiH.

- Naša je trajna obaveza i konstantna politka je da se osigura ravnopravnost Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, da bude legitimno i ravnopravno zastupljen u svim institucijama. Zalagat ćemo se za rješenja koja će biti prihvatljiva svim strankama. To je pitanje BiH, ali određene poteškoće treba riješiti na način koji će omogućiti učinkovito funkcioniranje BiH", rekao je Plenković.

Na kraju je istakao kako svi koji iole razumiju funkcioniranje BiH znaju da je ravnopravnost ključna za njen napredak i poručio kako je važno da BiH ide naprijed.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.