RAZGOVOR

Čibukčić: Da smo ulagali u zaštitu biodiverziteta, danas ne bismo bili u ovoj situaciji

Bosna i Hercegovina, kao i druge države u svijetu, danas obilježava Svjetski dan zaštite okoliša

Čibukčić: Fond je prvi u regionu pokrenuo informacioni sistem. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

5.6.2020

Pandemija COVID-19 je direktno zapravo odraz miješanja čovjeka i biodiverziteta, kazao je za „Avaz“ direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić.

Inače, Bosna i Hercegovina, kao i druge države u svijetu, danas obilježava Svjetski dan zaštite okoliša.

- Ove godine smo u posebnim uvjetima, proživljavajući ovu pandemiju COVID-19, koja je direktno zapravo odraz miješanja čovjeka i biodiverziteta. Krčenjem amazonskih šuma došlo je do određenih zoonoza, odnosno prenošenja virusa na ljude, a jedan od njih je i ovaj novi koronavirus – kazao nam je Čibukčić.

Dodao je da, ukoliko bismo napravili neku računicu ekonomske štete u svijetu koju je uzrokovala pandemija, došli bismo do brojke više od nekoliko hiljada milijardi dolara.


Čibukčić: Ovo je jedan veliki nauk za sve nas i za BiH. Arhiv

- Ukoliko bi se samo jedan posto od toga izdvajao da se zaštiti biodiverzitet ili da se podrži rješavanje okolišnih problema, mi danas ne bismo bili u ovoj situaciji. Ovo je jedan veliki nauk za sve nas i za BiH. Moram biti neskroman i kazati da, uz Ministarstvo okoliša u FBiH, upravo Fond za zaštitu okoliša najviše ulaže kad su u pitanju okolišni problemi. To je godišnje oko 300 sadržajnih projekata koji su usmjereni u zaštitu okoliša, ali i specifičnih područja, a vezano za biodiverzitet. Ove godine to spominjem jer je biodiverzitet osnova ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša – istakao je Čibukčić. 

Prema njegovim riječima, Fond je prvi u regionu pokrenuo informacioni sistem koji prati stanje kad su u pitanju zaštićene vrste životinja i zaštićena područja.


Čibukčić: Pokazali smo društvenu odgovornost. Arhiv

- Kad su u pitanju aktivnosti Fonda u vrijeme pandemije, pokazali smo društvenu odgovornost. U martu smo napravili rebalans budžeta i sva sredstva smo usmjerili ka „korona fondu“ i čekamo nalog Vlade FBiH da ta sredstva prebacimo, a radi se o oko 4,5 miliona KM – naglasio je Čibukčić. 

Dodao je da Fond želi taj novac usmjeriti u sanaciju šteta u našem društvu.

- To je pokazalo pravo lice i društvenu odgovornost Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Naravno, do kraja ove godine pokušat ćemo da sva prikupljena sredstva i dalje usmjerimo ka okolišnim problemima, ali imali smo prioritet. Ovo je dobra prilika da vašim čitaocima zaželim sretnim ovaj 5. juni - Svjetski dan zaštite okoliša. Ostanite konektovani s prirodom i štitite je – zaključio je Čibukčić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.