KORONAVIRUS

Brka odgovorio Čerkezu: Izložili ste moje saradnike, porodicu i mene neugodnoj situaciji

Pojasnio na koji način je evidentirana zaraza, te koliko je uposlenika testirano

Dekan Brka: Iznenađuje izjava Čerkeza. Avaz

Sl. M. / Avaz.ba

5.6.2020

Prof. dr. Muhamed Brka, dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, oglasio se danas nakon što su se, kako je naveo, u javnosti pojavile neprovjerene informacije i različiti komentari o situaciji na ovom fakultetu, a u vezi situacije sa virusom Covid-19. 

U izjavi za javnost, on je pojasnio na koji način je evidentirana zaraza, te koliko je uposlenika testirano, o čemu je "Avaz" jučer pisao. Podsjetimo, profesor Brka je jučer za naš portal potvrdio da mu je evidentiran koronavirus, te da ne zna na koji način i gdje se zarazio. 

On je danas naveo kako ga iznenađuje izjava Gorana Čerkeza, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje koji je komentirajući ovaj slučaj rekao kako je riječ o neodgovornom ponašanju akademske zajednice, te da se uspolenici nisu pridržavali mjera. 

- Iznenađuje izjava gospodina Gorana Čerkeza koji je vrlo neodgovorno, bez provjere informacija i sagledavanja činjeničnog stanja izložio moje saradnike, moju porodicu i mene vrlo neugodnoj situaciji, a valjda nije cilj stvaranje panike i nervoze, što je potpuno suprotno svim preporukama za ponašanje tokom pandemije - naveo je profesor Brka.


Čerkez: Neodgovorno ponašanje akademske zajednice, nisu se pridržavali mjera. Avaz

On je istakao kako je "nevjerovatna zamjena teza Čerkeza, koji se ne interesuje zbog čega zdravstvene institucije, koje su pod ingerencijom njegovog ministarstva, nisu ljude testirale kada je trebalo". Dodao je kako ga Čerkez nije kontaktirao te da ga je "paušalno izložio nekoj vrsti javne osude".

- Tu je i njegova tvrdnja o mom boravku u Arhivu FBiH, što je napravilo nered i paniku, jer sam boravio u Arhivu BiH na njihov poziv. Kako je potvrdio i demanti Arhiva FBiH, gospodin Čerkez nije provjerio niti zapamtio o kojoj se ustanovi radi. Sastanak je održan u organizaciji Arhiva BiH, na njihov poziv u njihovim prostorijama u srijedu u 9:30 sati, gdje sam bio maksimalno 30 minuta. Moj kolega i ja došli smo sa maskama, uredno smo dezinficirali ruke, sredstvom koje se nalazi na ulazu u Arhiv BiH - objasnio je Brka.

Dodao je i kako su prozivke akademske zajednice paušalne, s obzirom na to da se radi o pojedinačnom slučaju. Do sada je testiran ukupno 71 uposlenik fakulteta i samo je dekan Brka pozitivan na koronavirus. Rezultati današnjeg testiranja još 35 osoba će biti poznati u ponedjeljak.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.