SPECIFIČNA OPREMA

Pomoć iz Katara se može preuzeti, za onu iz UAE potrebne dodatne konsultacije

Ministarstvo do sada nije imalo praksu prijema ovakve specifične medicinske opreme

Pomoć iz UAE još nije prošla carinsku proceduru. Avaz

Avaz.ba

5.6.2020

Međunarodnu pomoć koju je BiH dobila od Katra nadležne entitetske institucije mogu preuzeti, saopćili su iz Ministarstva sigurnosti BiH. Istovremeno navode kako pomoć koja je stigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još nije prošla carinsku proceduru. Vijeću ministara su potrebne dodatne konsultacije u vezi sa raspodjelom ove pomoći s obzirom na specifičnost opreme.

Vijeće ministara BiH, a na prijedlog Ministarstva sigurnosti BiH je na 6. redovnoj sjednici održanoj 28. maja 2020. godine donijelo Odluku o raspodjeli međunarodne pomoći koja tretira i pomoć Države Katar prema ranije utvrđenim principima.

Carinski postupak uvoza pomoći Države Katar je završen 3. marta i time su stvoreni uvjeti da se oprema preuzme iz cargo centra aerodroma Sarajevo.

- Koordinacijsko tijelo BiH za zaštitu i spašavanje ne može ulaziti u razloge nepreuzimanja opreme od strane nadležnih institucija entiteta i Brčko distrikta BiH, a pri tome napominjemo da je ovo tijelo tokom trajanja panedmije održavalo svoje sjednice po potrebi u skladu sa utvrđenim Poslovnikom o radu - saopćili su iz Ministarstva sigurnosti BiH. 



Donacija respiratora iz UAE. Avaz

Pomoć koja je pristigla iz Ujedinjenih Arapskih Emirata još uvijek nije prošla carinsku proceduru. Ministarstvo sigurnosti BiH, kako je navedeno, do sada nije imalo praksu prijema ovakve specifične medicinske opreme, te se provode dodatne konsultacije sa drugim nadležnim ministarstvima i agencijama oko načina prijema ove pomoći.

- Ministarstvo sigurnosti BiH je do sada uspješno izvršilo koordinaciju prijema međunarodne pomoći za zaštitu i spašavanje iz Slovenije, Turske, Austrije, Azerbejdžana, Hrvatske, Malezije, Poljske i nevladinih organizacija i pojedinaca iz Narodne Republike Kine. Oprema i druga sredstva su distribuirana prema štabovima civilnih zaštita entiteta i Brčko distrikta BiH u skladu sa odlukama koje je donijelo Vijeće ministara BiH - stoji u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.