JAJCE U okviru manifestacije "Spomen njima, po(r)uka nama"

Obilježavanje 28. godišnjice stradanja Bošnjaka u Jezeru

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijeno je 39 nevinih civilnih žrtava, koje su identificirane i ukopane, dok se traga još za 18 mještana

Fena
06.06.2020 09:42

Simbolično bacanje cvijeća u rijeku Plivu

Foto: Fena / Arhiv

U okviru manifestacije Medžlisa Islamske zajednice Jajce "Spomen njima, po(r)uka nama", u općini Jezero danas će biti obilježina 28. godišnjica stradanja Bošnjaka s tog područja.

Simboličnim bacanjem cvijeća u rijeku Plivu, učenjem Fatihe, kao i prigodnim vjerskim programom u 12 sati bit će odata počast za 57 nevinih žrtava Jezera, Ljoljića i Čerkazovića.

Tog kobnog 3. juna i 9. septembra 1992. godine ubijeno je 39 nevinih civilnih žrtava, koje su identificirane i ukopane, dok se traga još za 18 mještana, saopćili su organizatori obilježavanja.

  • Simbolično bacanje cvijeća u rijeku Plivu
    Simbolično bacanje cvijeća u rijeku Plivu Foto: Fena / Arhiv

Završni dio manifestacije planiran za 7. juni, kada će se odati počast i proučiti dova na Centralnom spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima općine Jajce.

Bijela ruža ili cvijet "Sjećanja" postao je neslužbeni simbol u znak sjećanja na žrtve na području općine Jezero, a osmislila ga je Amela Iskrić-Hadžić, diplomirani inžinjer arhitekture. Upravo nošenjem ovog jezeračkog cvijeta želi se poslati poruka širom Bosne i Hercegovine da se zločin neće zaboraviti.

Komentari

NA VRH