NEVIĐENI PRITISAK Propagandna mašinerija ponovo zastrašuje

Akterima afere "Respiratori" i njihovim nalogodavcima smetaju novinari, FUP istražuje slučaj

Slučaj je prijavljen Federalnoj upravi policije, vodi se kao podstrekivanje u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti

S. Mujić / Avaz.ba

Korman: Istražit ćemo ko prijeti novinarima

Foto: Avaz


Semira Degirmendžić, Kenan Kešmer, Amil Dučić..., uz jezivi zvuk tastature, ispisuju se novinarska imena u dva šokantna videa objavljena na društvenoj mreži Facebook. Novinari koji su razotkrili jednu od najvećih poslijeratnih afera u zemlji „Respiratori“ optuženi su da izmišljaju informacije. Stranački propagandisti pokušavaju abolirati one koji su uništili 10,5 miliona maraka budžetskog novca, a svu krivicu svaliti na novinare. 

Optužuju ih i da su pobunili građane 2014. godine, kao da su novinari uništili firme „Dita“, „Aida“ u Tuzli i više drugih fabrika, što je bila inicijalna kapisla za opravdanu pobunu građana.

Mete jasne, cilj još jasniji – satanizacija, zastrašivanje, pritisak, diskreditiranje i konačno ušutkivanje svih onih čije izvještavanje ne odgovara određenim političkim strukturama ili njihovim simpatizerima.

Dirnuli u osinjak

Međutim, sistem dobiva snažan otpor. Ostajemo nezavisni, kaže u izjavi za „Avaz“ Kenan Kešmer, urednik portala Raport.  

- Radi se o već dobro poznatoj propagandnoj mašineriji SDA, kojoj je cilj staviti metu na čelo svima koji ne igraju po njihovim pravilima. U ovom slučaju, kao i u mnogim drugim prije, prevarili su se. Ako se neko nada da će Raport prestati pisati o aferama, a posebno o aferi "Respiratori", grdno se vara. Očigledno smo na pravom putu jer smo dirnuli u osinjak. Ovo nam samo daje krila da još dublje, serioznije istražujemo sve anomalije u društvu, posebno one koje provode vladajuće strukture – kaže Kešmer. 

  • Kešmer:  Očigledno smo na pravom putu

    Kešmer: Očigledno smo na pravom putu

    Foto: Avaz


Novinari Raporta prijavili su slučaj Federalnoj upravi policije, potvrdio nam je Ensad Korman, direktor FUP-a.  

- FUP će u ponedjeljak pismeno obavijestiti Tužilaštvo KS o ovom slučaju, a onda ćemo krenuti u istragu da vidimo ko je taj ko prijeti novinarima – kaže Korman.

Iz Odjela za borbu protiv kompjuterskog kriminala FUP-a usmeno je već obaviješteno Tužilaštvo KS da je zaprimljena prijava o podstrekivanju u vezi s krivičnim djelom ugrožavanje sigurnosti.

Digitalni tragovi

Saša Petrović, inspektor FUP-a koji radi na ovom slučaju, rekao je za „Avaz“ da su svi podaci koji trebaju biti istraženi već pohranjeni, tako da se ne mogu izbrisati.  

- Kada tužilac okvalificira djelo, mi postupamo prema naredbi suda i od Facebooka direktno dobivamo sve podatke. Digitalni tragovi uvijek ostaju. Nije nam problem da identificiramo osobu, jer sarađujemo sa svim policijskim agencijama u svijetu – pojasnio je Petrović.

Novinarska udruženja jednoglasna su u osudi javne hajke, pozivaju institucije da ne dozvole političko targetiranje novinara i medija.

NA VRH

Podijeli članak na