VJEŽBA

Pogledajte kako su članovi GSS-a spasili "unesrećene" alpiniste sa Špicaste stijene

Scenarij vježbe započeo je informacijom da je u 6:30 sati GSS Stanica Sarajevo primila poziv kojim je obaviještena da je dvoje alpinista/penjača palo na penjalištu Špicasta stijena

Avaz.ba

7.6.2020

Spasioci GSS - Stanica Sarajevo u akciji na Špicastoj stijeni - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Članovi Gorske službe spasavanja (GSS) - stanice Sarajevo izveli su redovnu vježbu stijenskog spašavanja na planini Ozren i na Špicastoj stijeni u Sarajevu. 

Vježba je, kako su naveli iz GSS-a, sadržavala sve elemente, tehnike i doktrine stijenskog spašavanja, uz osnovni cilj za praktičnu provjeru spremnosti i obučenosti članova GSS - stanice Sarajevo prilikom zbrinjavanja, spašavanja i transporta unesrećenih, kao i poznavanje tehnika stijenskog spašavanja. 

S obzirom na to da je Špicasta stijena atraktivno i aktivno penjalište, testirane su i mogućnosti i postupanje u istim i sličnim situacijama.

Scenarij vježbe započeo je informacijom da je u 6:30 sati GSS Stanica Sarajevo primila poziv kojim je obaviještena da je dvoje alpinista/penjača palo na penjalištu Špicasta stijena (Adnan i Nejra). Odmah po dobivanju poziva Stanica je alarmirana, upućena je obavijest da se spasioci stave u pripravnost a na teren je upućen dežurni tim koji je na lokalitet stigao u osam sati. 


 

Redovna vježba Gorske službe spasavanja. GSS

Nakon što su spasioci stigli na lice mjesta, uvidjeli su da su neophodni dodatni ljudski resursi i specijalistički timovi za stijensko spašavanje.

- Nakon dolaska timova i obavljenih priprema, trasirani su pravaci za evakuaciju i započelo je stijensko spašavanje. Upotrebom specijalističke opreme i savremenih tehnika teže unesrećeni penjač je ubrzo sigurno evakuiran s nepristupačnog terena, transportiran do pristupne saobraćajnice i predat ekipi Hitne pomoći - naveli su iz GSS - Stanica Sarajevo.

Članovi GSS - stanice Sarajevo, radom na šest sidrišnih tačaka i višelinijskom spašavanju, uz korištenje različitih sistema i tehnika te izradom dvije tirolske prečnice, brzo su, efikasno i uspješno evakuirali teže unesrećenog penjača. U vježbi je aktivno učestvovalo 20 članova GSS - Stanice Sarajevo i 15 kandidata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.