MANIFESTACIJE

Osobe godine tri ljekara: Alemka Markotić, Darija Kisić Tepavčević i Alen Šeranić

Pečat je u kategoriji "Ponos BiH - Humanist godine" posthumno je dodijeljen Damiru Paradžiku poginulom u Jemenu

Zbog pandemije i organizacija i koncept Pečata bili su znatno drukčiji nego dosad. Večernji list

Piše: Avaz.ba

7.6.2020

Spuštena je zavjesa na još jedan izbor "Osobe godine" koji će, bez dvojbe, ostati upamćen kao jedinstven po mnogočemu. Sigurno je da je ovaj, 19. Večernjakov pečat ujedno i pečat jednog perioda obilježenog nezapamćenom globalnom borbom protiv nevidljivog neprijatelja – koronavirusa.

Zbog pandemije i organizacija i koncept Pečata bili su znatno drukčiji nego do sada, a svakako je to i razlog što su dobitnici nagrada liječnici, stručnjaci koji su u svojim zemljama postali medijski, ali i istinski heroji u borbi za život i zdravlje.

Kao i što se naslućivalo prestižno priznanje "Osoba godine" ovoga puta otšla je u ruke onih koji su se na prvoj crti, s desecima hiljada medicinskih radnika, borili da val pandemije koronavirusa odnese što manje žrtava na ovim prostorima. 

- Oni su dvije Sarajke i Banjalučanin. One su otišle iz svoje BiH u susjedne, matične domovine, Srbiju i Hrvatsku, a on je ostao u svojoj BiH. Ovih troje liječnika postali su heroji u borbi protiv pandemije COVID-19 u trima državama. Alemka i Darija dvije su Sarajke, a Alen je Banjalučanin - kazala je Valentina  Rupčić zamjenica glavnog urednika Večernjeg lista za BiH .

Dobitnici nagrade za "Osobu godine" su liječnici infektologinja Alemka Markotić te epidemiolozi Darija Kisić Tepavčević i Alen Šeranić. 

Proglašene osobe godine. Večernji list

Laureati u ostalim kategorijama

Pečat je u kategoriji "Ponos BiH - Humanist godine" posthumno je dodijeljen Damiru Paradžiku poginulom u Jemenu.

U kategoriji "Pothvat godine" dobitnici su jeromonah Teofil, upravitelj manastira Osovica, i Cai Lei, graditelj u Hercegovini iz Kine, "Uspjeh godine" - Vesna Travljanin, čelnica Saveza općina i gradova u FBiH, i dječak Mehmed Šabić koji je u požaru gotovo potpuno izgorio te preživio 18 teških operacija. 

"Političar godine" je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Pečat za "Međupolitički dijalog" dodijeljen je Fahrudinu Radončiću, donedavnom ministru sigurnosti BiH. 

U kategoriji Javna uprava laureat je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, u kategoriji Kultura i umjetnost glumac Goran Bogdan te u kategoriji Religija nadbiskup Henryk Hoser, apostolski vizitator u Međugorju. Gospodarstvenik godine je Mladen Milanović, a za regionalni gospodarski uspjeh nagrađen je Svjetlan Stanić. Sportaš godine je nogometaš Miralem Pjanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.