SAZNAJEMO

Hodžić traži deblokadu 265.131 KM kako bi platio PDV za preostalih 20 respiratora

Ovi respiratori stigli su u Sarajevo prije dvije sedmice, ali dažbine nikada nisu plaćene niti je okončan carinski postupak

Hodžić uputio novi zahtjev Sudu BiH. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

8.6.2020

Kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, jednog od aktera afere "Respiratori", podnijela je novi zahtjev Sudu BiH, od kojeg traži da mu se dozvoli deblokada 265.131 KM kako bi mogli da plate PDV za uvezenih 20 respiratora iz Kine u BiH, saznaje "Avaz".

Ovi respiratori stigli su u Sarajevo prije dvije sedmice, ali PDV nikada nije plaćen niti je okončan carinski postupak. Razlog je što je Sud BiH, po naredbi Tužilaštva BiH, ovoj firmi obustavio izvršenja finansijskih transakcija u iznosu većem od milion maraka na dva računa u Privrednoj banci.


Respiratori stigli prije 15 dana. Avaz

Hodžić je ranije, prije mjesec, uplatio 1.078.000 KM PDV za uvezenih 80 respiratora.

Nedavno mu je Sud odobrio plaćanje i 452.473 KM za PDV, po osnovu duga za april, što je ova firma i uplatila na račun Uprave za indirektno oporezivanje.

Vlasnik "Srebrene maline" osumnjičen je zajedno s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Oni su osumnjičeni u aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.