INICIJATIVE

Hoće li ukinuti državnu komisiju koja od osnivanja nije imala niti jedan predmet

Od 2005. do 2019. godine koštala građane BiH više od 15 miliona KM

Jedna od tačaka na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.6.2020

Na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, koja je zakazana za srijedu, 10. juni, bit će inicijativa zastupnika u ovom domu Nenada Nešića (DNS) kojom traži da Komisija za koncesije BiH prestane sa radom.

Nešić od Vijeća ministara traži da u roku od 120 dana Parlamentu BiH dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o koncesijama BiH na način da sa radom prestaje rad Komisije. 

Podsjećamo, „Dnevni avaz“ pisao je o ovom slučaju.

Nešić je tad za „Avaz“ rekao da je Komisija za koncesije BiH od 2005. do 2019. godine koštala građane BiH više od 15 miliona KM, a da nije uradila ništa.


Nešić: Novac uložiti u privredu ili stambeno zbrinjavanje mladih. Arhiv

Bez predmeta

- Nisu imali niti jedan predmet u radu, nisu dodijelili niti jednu koncesiju. Smatram da ova sredstva koja se troše na njihov nerad treba uložiti u privredu, možda u stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova u FBiH i RS. Ova državna komisija nema nadležnosti nad koncesijama – pojasnio je Nešić.  

Zamjenik predsjednika Komisije za koncesije BiH Milomir Amović za „Avaz“ kazao je da je upoznat s inicijativom Nešića.

Amović: U ovakvim okolnostima zaista nema smisla da postoji ova Komisija. Arhiv

- Kao vršilac dužnosti predsjedavajućeg komisije mogu reći da je čudnovato da ovakvu inicijativu pokreće Nenad Nešić, direktor JP „Putevi Republike Srpske“. Koji bi trebao da priprema projekte za koncesije, a za izgradnju puteva putem koncesija, a ne kreditima – naglasio je Amović.  

Dodao je da bi bilo logično da se putevi, željeznice, aerodromi u BiH grade putem koncesija, a ne da se podižu milijarde kredita za to.

- Kad je formirana Komisija bilo je predviđeno da se svi infrastrukturni projekti u BiH grade koncesijama, a prvenstveno se mislilo na Koridor Vc. Međutim ta inicijativa je pala na Parlamentu BiH, poručeno je da to nije nadležnost države već entiteta. Onda su entiteti uzeli da grade autoput svako na svojoj teritoriji, pa su podigli i milijarde kredita za to umjesto da se dogovore i naprave zajednički projekat – poručio je Amović.

Prema njegovim riječima, ne mora to da bude državni projekat, već zajednički projekat dvaju entiteta.

- Politika je odlučila drugačije, sva infrastruktura je prebačena na entitete. I zaista ne vidim opravdanje da entiteti grade dionice po 10-15 kilometara. Mogli su entiteti formirati zajedničko tijelo za upravljanje ovim možemo reći međunarodnim autoputem – istakao je Amović.

Ipak, kako kaže Amović u ovakvim okolnostima zaista nema smisla da postoji ova Komisija.

- U ovakvim okolnostima upravu je Nešić, ali upravu su i drugi Nešići koji su prije njega pokretali ovakve inicijative. Pa i sama Komisija je pisala Vijeću ministara BiH i Parlamentu BiH. Kako da mi podnesemo izvještaj o radu kad niti jedno ministarstvo ne planira niti jedan koncesioni projekat.

Skriveni sukob o prenosu nadležnosti

- Ne mora ovdje da bude slučaj prenosa nadležnosti. Samo je potrebno da se dva entiteta dogovore da zajednički grade autoput putem koncesije, nije to prenos nadležnosti. Nek svako ima vlasništvo na svojoj teritoriji, ali mogu formirati zajedničko preduzeće koje će dati koncesiju i upravljati. Nije to nikakav prenos nadležnosti, ali nađu se neki lauferi koji to tako tumače i onda sve padne na Parlamentu BiH zbog navodnog prenosa nadležnosti – pojasnio je Amović.

Na dnevnom redu i smjena ministra Staše Košarca. Arhiv

Smjena Košarca i Ilića

Dnevnim redom predstojeće sjednice je predviđeno da poslanici razmatraju i zahtjev za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra Staše Košarca zbog, kako se navodi, Košarčevog prisustva proslavi u klubu "Golf" u Sarajevu u vrijeme stanja nesreće u Federaciji BiH /FBiH/ i vanrednog stanja u Republici Srpskoj zbog virusa korona.

Poslanici bi trebali da razmatraju i zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića. U zahtjevu je kao razlog navedeno okupljanje u Ilićevoj kući u vrijeme vaskršnjih praznika, kada je u Republici Srpskoj na znazi bilo vanredno stanje, što je suprotno mjerama suzbijanja širenja virusa korona. 

Na dnevnom redu sjednice naći će se i više izvještaja komisija Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti, među kojima je i izvještaj komisije Kolegijuma o mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH. Članovi Kolegijuma, radeći kao komisija, nisu postigli saglasnost oko negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH podrazumijeva da za sudije Ustavnog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Predlagači su poslanici SNSD-a Nebojša Radmanović, Snježana Novaković Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić i LJubica Miljanović, HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović, zatim Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske, Nenad Nešić iz DNS-a, te Jakov Galić iz Srpskog kluba. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.