OTKRIVAMO

Zbog Konakovićevog korona-derneka policija izuzima videonadzor iz sarajevskog hotela

Družina lokalnog sarajevskog političara evidentno prekršila mjere zabrane okupljanja koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa, ali policiji još treba vremena

Konaković i ekipa: Druženje bez maski i distance, ali policiji to nije sporno. Facebook

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

8.6.2020

Uprava policije Kantona Sarajevo još provjerava da li je Elmedin Konaković, lokalni sarajevski političar, 24. maja, prvi dan Bajrama, prekršio mjere zabrane okupljanja u zatvorenom prostoru, koje su bile na snazi zbog pandemije koronavirusa. 

Konakovićevi prijatelji tada su objavili zajedničku fotografiju iz jednog sarajevskog ugostiteljskog objekta na kojoj lider NiP-a nije imao ni zaštitnu masku, a nije poštovana ni socijalna distanca. Isto važi i za ostale učesnike korona-derneka.

Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, rekao je prije nekoliko dana za „Avaz“, na naš upit da prokomentira šta će biti poduzeto nakon evidentnog kršenja mjera zabrane okupljanja Konakovića i njegovih jarana, da ukoliko se utvrdi vjerodostojnost objavljene fotografije i druge relevantne činjenice, prema tim osobama bit će postupljeno sukladno odgovarajućim zakonskim odredbama.


Selimović: Ne žuri mu se. Arhiv

Na upit koje su to odgovarajuće zakonske odredbe, Selimović je kazao da su sukladno odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM.

No, od 24. maja do danas policija i dalje sve provjerava. Skoro pune dvije sedmice se utvrđuje vjerodostojnost objavljene fotografije.

Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, rekao nam je da je 27. maja Općinskom sudu u Sarajevu upućen zahtjev za izdavanje naredbe o izuzimanju videonadzora iz ugostiteljskog objekta, "kako bi se utvrdila vjerodostojnost predmetne fotografije".

- Do ovog momenta nije došla naredba kako bi bio izuzet - rekao nam je Hadžiabdić.

Zanimljivo je da je MUP KS ekspresno kaznio sve učesnike korona-derneke u sarajevskom Golf-klubu, među kojima su bile brojne poznate osobe. No, kada je u pitanju Konaković, još se sve provjerava, već 20 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.