REAKCIJE

Tegeltija: Zastoj u reformama nije do VSTV-a, pogrešno je fakturisan problem

Tegeltija: Usvojeno nekoliko je ključnih reformskih akata. Arhiv

Piše: E. Halimić / Avaz.ba

8.6.2020

Pismo koje smo dobili od Evropske komisije je u najvećoj mjeri posljedica opstrukcija reformskih poteza koje smo preduzeli u protekle dvije godine, a koje su uzrokovale zastoj u implementaciji reformi koje smo mi kao Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) preduzeli, kazao je za „Avaz“ predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.  

Zbog „zabrinjavajuće ograničenih rezultata u postizanju ciljeva reforme u proteklim godinama“, Evropska komisija je pismom obavijestila Tegeltiju da preispituju podršku pravosuđu putem te institucije

- Nekoliko je ključnih reformskih akata usvojeno shodno preporukama Evropske komisije, iz oblasti imenovanja novi Poslovnik sa novim odredbama o imenovanju, zatim u oblasti integriteta novi pravilnik o prikupljanju i obradi finansijskih izvještaja (imovinskih kartona) nosilaca pravosudnih funkcija i u pogledu kvaliteta novi pravilnik o ocjenjivanju. Dva od ova tri najvažnija reformska akta su nam u ovom trenutku stavljena van snage van naše volje, odlukom Agencije za zaštitu ličnih podataka i Suda BIH i to je nešto na sta ne možemo da utičemo – kazao je Tegeltija


Tegeltija: Ključni reformski zahvat bio je pravilnik o prikupljanju i obradi finansijskih izvještaja. Arhiv

Dodao je da u oblasti integriteta nosilaca pravosudnih funkcija, ključni reformski zahvat bio je pravilnik o prikupljanju i obradi finansijskih izvještaja (imovinskih kartona) nosilaca pravosudnih funkcija.  

- Taj pravilnik je bio u cjelosti usaglašen sa Briselom i predviđao je sistemsko prikupljanje, obradu i provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija, ali je njegovu primjenu zabranila Agencija za zaštitu ličnih podataka BIH, po prigovoru pojedinih udruženja sudija u BiH, nalazeći da ne postoji zakonski osnov za njegovu primjenu. Posebna jedinica unutar sekreterijata za integritet nosilaca pravosudnih funkcija, bila je sastavni dio tog pravilnika i njen smisao je bio upravo postupanje po tom pravilniku čija nam je primjena zabranjena – naglasio je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, novom sistematizacijom sekreterijata, pripremajući se za novi zakon, uspostaviti posebnu jedinicu za integritet već krajem juna ili na prvoj julskoj sjednici.  

- Iskreno govoreći bez pravilnika o imovinskim kartonima ili zakona koji bi tako nešto predvidio, ta jedinica suštinski neće imati neki veliki smisao ni djelokrug rada. Uspostavljanje te jedinice kroz usvajanje nove sistematizacije bilo je previđeno za februar-mart te nije do sad usvojena isključivo zbog pandemije koronavirusa. Ali ponavljam, i kada je usvojimo do donošenja novog zakona koji će omogućiti provjeru imovinskih kartona nosilaca pravosudnih funkcija ona suštinski neće moći ostvaritvati ono zbog čega je uspostavljamo – istakao je Tegeltija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.