SUD BIH

Državni tužilac Božo Mihajlović osuđen na pet godina zatvora

Osuđen je po svih 10 tačaka optužnice, a po prvostepenoj presudi dužan je državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio a nad kojim nije vršio nadzor

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

9.6.2020

Dolazak Bože Mihajlovića u Sud BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Prvostepenom presudom Suda BiH državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je na pet godina zatvora. On je proglašen krivim po svih 10 tačaka optužnice, a po prvostepenoj presudi dužan je državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio, a nad kojim nije vršio nadzor.

Osuđeni kako javlja naš reporter, na prvostepenu presudu ima pravo žalbe u roku do 15 dana. 

Od momenta kada se donese drugostepena, pravosnažna presuda Mihajlović je dužan u roku od mjesec vratiti novac koji je ukraden, a koji je imovinska šteta po BiH.

Prema navodima presude Mihajlović je svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografinjom koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz dokaza, a koji je držan u tužilačkom sefu.



Prema dokazima tužilaštva,a  što je potcrtano u presudi, dok je bio na funkciji rukovodioca Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine Mihajlović nije provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda službene dužnosti, ali i imovinska šteta BiH. Nestajale su svote od 55.000 KM do 20 kuna. Radi se o novcu koji je oduziman od optuženih u predmetima suzbijanja prostitucije, ali i od Milorada Milakovića, 55.00KM, ali  iz predmeta "Lutka", odakle je nestalo u jednom slučaju 20.000 KM.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH optužnicu protiv Bože Mihajlovića je podiglo 19. juna 2018. godine, a suđenje je počelo 11. septembra, a on je za to vrijeme bio suspendovan.

Predmet u kojem je osumnjičena daktilografkinja prebačen je u Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, ali je njena odbrana zahtijevala da se njeno ime ne spominje u optužnici tokom suđenja.

Ranije je odbijen kao neosnovan prijedlog odbrane da se Sud BiH proglasi stvarno nenadležnim za ovaj postupak i da se predmet protiv Mihajlovića proslijedi sudu koji je zadužen za slučaj daktilografkinje kako bi se spojili, i da se krivica utvrđuje istovremeno.

Sutkinja Amela Huskić tokom postupka je rekla da nisu ispunjeni uslovi za spajanje predmeta, jer je postupak protiv daktilografkinje, prema navodima Tužilaštva BiH, u fazi istrage.

Tokom dokaznog postupka, 21. maja 2019. Mihajlović je udaljen je sa ročišta zbog remećenja reda u sudnici, u kojoj je, kada je kasnije vraćen, i opomenut. On je prethodno opominjan, a rješenjem Suda je udaljen iz sudnice u trenutku kada je unakrsno ispitivao jednog od svjedoka optužbe.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.