PAD POSJETA

U aprilu samo 1,5 hiljada turista, otvaranje granica nada za turizam

Uz hotele, turističke agencije posljedice pandemije odrazile su se i na kompanije iz oblasti prijevoza putnika

U aprilu ostvarili 1.539 posjeta. Avaz

Fena

9.6.2020

Rezultati turističkog sektora u aprilu ove godine, potvrđuju da pandemija koronavirusa ostavlja posljedice na ekonomiju u cijelom svijetu, a posebno na sektor turizma.  Kao i u drugim zemljama i širom BiH su uglavnom zatvoreni gotovi svi hoteli i drugi turistički objekti, zbog blokade granica ograničeno je kretanje i ulazak stranaca, čime je zaustavljeno, a u nekim firmama i potpuno ugašeno poslovanje. 

Uz hotele, turističke agencije posljedice pandemije odrazile su se i na kompanije iz oblasti prijevoza putnika. 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH u Bosni i Hercegovini turisti su u aprilu 2020. ostvarili 1.539 posjeta, što je manje za 94,3 posto u odnosu na mart 2020. i za 98,9 posto manje u odnosu na april 2019. godine.  Turisti su u aprilu u BiH ostvarili 7.851 noćenje, što je manje za 88,4 posto u odnosu na mart 2020. i za 97,3 posto manje u odnosu na april 2019. godine. 

U ukupno ostvarenom broju noćenja učešće domaćih turista bilo je 70,6 posto dok je 29,4 posto bilo učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista u aprilu 2020. najviše noćenja ostvarili su turisti iz Kuvajta (17,3 posto), Srbije (16,5 posto), Saudijske Arabije (12,6 posto), Hrvatske (7,4 posto), Kine (6,5 posto) i Rusije (5,5 posto) što je ukupno 65,8 posto. 


Pandemija se odrazila na turizam. Avaz

U periodu januar – april 2020. turisti su u Bosni i Hercegovini ostvarili 178.458 posjeta, što je manje za 53,3 posto i 431.821 noćenje, što je manje za 47,3 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Broj noćenja domaćih turista manji je za 40,4 posto, dok je broj noćenja stranih turista manji za 50,5 posto u odnosu na isti period 2019. godine.

U ukupno ostvarenom broju noćenja u prva četiri mjeseca ove gidne učešće domaćih turista bilo je 35,8 posto dok je 64,2 posto bilo učešće stranih turista. U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja u tom periodu ostvarili su turisti iz: Hrvatske (33,2 posto), Srbije (19,1 posto), Slovenije (6,3 posto), Turske (4,1 posto), Crne Gore (3,7 posto), Njemačke (2,9 posto), Kine (2,4 posto), Italije i Austrije (sa po 2,0 posto), što je ukupno 75,7 posto. Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 24,3 posto noćenja.

Po dužini boravka stranih turista u BiH, u prva četiri mjeseca na prvom mjestu su turisti iz: Irana sa prosječnim zadržavanjem od 13,1 noći, Južnoafričke Republike sa 5,8 noći, Kuvajta sa 4,9 noći te sa Kipra sa 4,1 noći.

Poboljšanjem i stavljanjem pod kontrolu epidemiološke situacije mnoge zemlje su počele sa postupnim otvaranjem granica a posebno zemlje koje imaju najveći udio turizma u ukupnom BDP-u.


Turisti prošle godine u Mostaru. Avaz

Prema najavama 15. juni je evropski 'Dan D' za turizam uoči ljetne sezone, budući da je to najavljeni datum ponovnog otvaranja zemalja EU nakon tri mjeseca izolacije zbog pandemije koronavirusa.

Turizam je važan, ako ne i najveći izvor prihoda većine mediteranskih zemalja poput Italije, Španije, Hrvatske, Portugala i Grčke. Uz te zemlje turizam je također najznačajnija privredna grana i u susjednoj Crnoj Gori, koja je također kao i Srbija počela sa otvaranjem granica.

I BiH je započela sa postupnim otvaranjem svojih granica. Odlukom Vijeća ministara BiH od 1. juna ulazak u BiH, dopušten je državljanima susjednih zemalja, i to Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, a državljani navedenih zemalja u BiH mogu ući sa pasošem ili osobnom iskaznicom, dok zabrana ulaska u BiH i dalje vrijedi za državljane drugih zemalja. 

Otvoreni su i granični prijelazi na međunarodnim aerodromima u BiH gdje se primjenjuju odredbe ranije donesenih odluka o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera nadležnih tijela u BiH.

Stranci koji u Bosnu i Hercegovinu ulaze zbog poslovnih obaveza i dalje moraju posjedovati poziv pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koja ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-CoV-2, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.