UPOZORENJE

Nakon šest godina mirovanja u BiH se ponovo pojavilo bjesnilo

Krajem maja bjesnilo je dijagnosticirano kod lovačkog psa s područja općine Srebrenica

Zadnji slučaj bjesnila u našoj zemlji utvrđen je 2014. godine. Avaz

S.K./Avaz.ba

9.6.2020

Nacionalna referentna laboratorija za bjesnilo Bosne i Hercegovine je saopćila kako je zahvaljujući uposlenicima Instituta Veterinarskog fakulteta po prvi put izoliran i identificiran virus bjesnila.

Krajem maja bjesnilo je dijagnosticirano kod lovačkog psa s područja općine Srebrenica. 

- Dobiveni izolat će se koristiti za dalja naučna istraživanja, određivanja topotipa te molekularno sekvenciranje, a sve u svrhu utvrđivanja porijekla ovog slučaja bjesnila. Ovim je Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu radom laboratorija Instituta još jednom pokazao da posjeduje resurse za izolaciju virusnih patogena koji Univerzitet u Sarajevu stavljaju na svjetski nivo - navedeno je u saopćenju.

Zadnji slučaj bjesnila u našoj zemlji utvrđen je 2014. godine, također kod psa te je ekstenzivnim vakcinalnim kampanjama silvatično bjesnilo držano pod kontrolom sve do 2018. godine, kada je izvršena zadnja distribucija vakcina.

- Važan korak u kontroli bjesnila je reorganizacija i revizija vakcinalnog programa oralne vakcinacije lisica, organiziranje aktivnog nadzora bjesnila koji podrazumijeva odstrel lisica i uspostavljanje sistema dostavljanja dijagnostičkog materijala u Nacionalnu referentnu laboratoriju - saopćeno je. 

Na važnost ovog izuzetno opakog, fatalnog oboljenja ukazuju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije, prema kojima godišnje u svijetu od bjesnila umire 59 000 ljudi, od čega 40 posto djeca mlađa od 15 godina, a u 99 posto slučajeva bjesnila u ljudi izvor infekcije je kontakt s bijesnim psima.

- Važno je napomenuti da je bjesnilo moguće prevenirati nizom mjera koja uključuju: edukaciju stanovništva, vakcinaciju svih pasa i lisica, testiranje izlovljenih divljih životinja te njihovo obavezno testiranje na prisustvo virusa bjesnila - kaže se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.