PROCESI

Detalji presude: Osuđeni tužilac Mihajlović državi mora vratiti 225.000 KM

Mihajlović je proglašen krivim po svih 10 tačaka optužnice

Mihajlović: Osuđen za nesavjestan rad u službi. Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

9.6.2020

Prvostepenom presudom Suda BiH suspendirani državni tužilac Božo Mihajlović osuđen je danas na pet godina zatvora.

On je proglašen krivim po svih 10 tačaka optužnice, a po prvostepenoj presudi dužan je oštećenoj državi vratiti 225.000 KM iz predmeta koje je dužio a za koje je utvrđeno da je ukraden novac.

Prema detaljima presude, od momenta kada se donese drugostepena, odnosno pravosnažna presuda, Mihajlović je dužan u roku od mjesec vratiti novac oko 225.000 maraka koji je nestao iz sefa Tužilaštva, a koji je imovinska šteta po BiH, obrazložila je sutkinja Amela Huskić-

Kako je navela Huskić,  Mihajlović je svjesno propustio dužnost nadzora nad daktilografinjom koja je raspoređena za rad na njegovim predmetima te time omogućio da bude otuđen novac iz dokaza, a koji je držan u tužilačkom sefu. Velike sume novca, držane su i u ladici u kancelariji kod osuđenog, kao i naredbe o oduzimanju novca.



Mihajlović: Ima pravo na žalbu. Avaz

Prema dokazima tužilaštva,a što je potcrtano u presudi, dok je bio na funkciji rukovodioca Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, u periodu od 20006.do 2015.godine, Mihajlović uopće nije provjeravao stanje novca u privremeno oduzetim predmetima i vrećama s dokazima te je time učinjena teža povreda službene dužnosti, ali i imovinska šteta BiH.

Nestale su sume od 55.000 KM pa sve do 20 kuna. Radi se o novcu koji je oduziman od osumnjičenih u predmetima suzbijanja prostitucije, pretresima noćnih klubova u SBK, od Vizeta, do Busovače, ali i novac od Milorada Milakovića, u iznosu od 55.000 KM.

Nestale su pare i iz predmeta "Lutka", iznos od 20.000 KM, optuženog Davora Mandića.

Inače, široj javnosti, Mihajlović je poznat po zastupanju montirane optužnice protiv Fahrudina Radončica i drugih. Isticao se svojom brutalnošću i manipulacijama medijima, uvredama tokom suđenja na račun optuženika i ostrašćenim odnosom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.