OTKRIVAMO

Afera "Respiratori": Hodžić potrošio 9,4 miliona, a za šta je digao 100.000 KM

Koliko mu je tačno blokirano novca, a koliko je platio Kinezima

Hodžić: Pare za "Srebrenu malinu". Avaz

Piše: M. Aščić / Avaz.ba

9.6.2020

Kompanija "Srebrena malina" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića, jednog od aktera afere "Respiratori", podnijela je novi zahtjev Sudu BiH da joj se dozvoli deblokada 265.131 KM kako bi mogli platiti PDV za naknadno uvezenih 20 respiratora iz Kine u BiH.

Stoje danima

Ovi respiratori stigli su u Sarajevo prije dvije sedmice, ali PDV još nikada nije plaćen niti je okončan carinski postupak.

Razlog je što je Sud BiH, prema naredbi Tužilaštva BiH, ovoj firmi obustavio izvršenja finansijskih transakcija u iznosu većem od milion maraka na dva računa u Privrednoj banci.

Hodžić je osumnjičen zajedno s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje isprava.

Radi se o aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine u BiH, čiji se akteri nakon hapšenja brane sa slobode.


Faksimil Tužilaštva BiH o sredstvima „Srebrene maline“. Avaz

S druge strane, Tužilaštvo BiH užurbano radi na istrazi. Naređena je finansijska istraga i provjera svih novčanih tokova Novalića, Solaka i Hodžića nakon izbijanja ove afere.

Kada je u pitanju Hodžić, njemu je Sud blokirao račune s tačno 1.096.520 maraka. Ali kroz realizaciju posla, kako pokazuju dokazi i dokumenti Tužilaštva, Hodžić je uplaćeni novac od 10,5 miliona KM za respiratore držao na svom računu, a potom raspolagao njim u privrednom poslovanju.

Tako je utvrđeno da je od 3. aprila do 8. maja platio dospjele obaveze u iznosu od 9.424.036 KM, od čega je 16. aprila 7,6 miliona KM uplaćeno na račun firme iz Šangaja, dok je Sud zatim blokirao 1.096.520 KM.


Veliki iznos

No, u smislu plaćanja obaveza Tužilaštvo BiH tvrdi da je Hodžić dizao velike iznose blagajničkih maksimuma, od kojih je jedan od 100.000 KM. Ovaj iznos navodno je potrošen za plaćanje po ranije prispjelim obavezama iz drugih pravnih poslova. Tačnije, Hodžić je podigao ovaj novac koji je namijenjen za korištenje otkupa poljoprivrednih proizvoda, a tužiocima je rekao da je utrošio 10 posto podignutog novca. No, Tužilaštvo navodi da to nije tačno.

Saznajemo da je tokom pretresa kompanije SIPA kod Hodžića našla određenu sumu novca koja nije izuzeta jer je tako Tužilaštvo odlučilo.


Ranije platio 452.000 KM

Hodžić je ranije, prije mjesec, uplatio 1.078.000 KM PDV-a za uvezenih 80 respiratora.

Nedavno mu je Sud odobrio plaćanje i 452.473 KM za PDV po osnovu duga za april, što je ova firma i uplatila na račun Uprave za indirektno oporezivanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.