POSJETE

Turković u Beogradu: BiH želi konzulat u Novom Pazaru

Sjeverna Makedenija imala je neke epidemiološke probleme, i sutra ćemo razmotriti to pitanje, kazao je Dačić

Sastanak Turković i Dačića u Beogradu. Srđan Ilić / Pixsell

Piše: Avaz.ba

9.6.2020

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas se u Beogradu sastala sa kolegom Ivicom Dačićem

Sastanak Turković i Dačića održao se u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Srbije, a nakon sastanka obratili su se medijima.

- Vrlo je važno pitanje na koji način ćemo moći da putujemo. Rumunija ima svoje političke problem i danas ćemo sa ministrom vanjskih poslova da vidimo kakve će odluke da donose u narednom periodu. Sjeverna Makedenija imala je neke epidemiološke probleme, i sutra ćemo razmotriti to pitanje. Još uvijek bez obzira što su mjere releksacije na snazi, i dalje je manje zemalja gdje može da se putuje nego onih gdje se ne može. To je tek tema naravno koja u ovom trenutku najviše interesuje građane koji žele nešto da planiraju u bliskoj budućnosti - istakao je Dačić. 

Sastanak Turković i Dačića u Beogradu. Srđan Ilić / Pixsell

Između ostalog, on se zahvalio ministrici Turković što je prihvatila poziv da posjeti Beograd. 

-  Mi pridajemo veliki značaj odnosu sa BiH. Zainteresovani smo za razmjenu posjeta na svim nivoima isto tako se nadamo održavanju saradnje kroz zajedničke sjednice dvije vlade, odnosno Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH. Podržavam teritorijalni integritet BiH, ali želimo aktivnu saradnju i sa centralnom vlasti i sa entitestskim vlastima, ali bez tumačenjad a je to upereno protiv teritorijalnog integiteta BiH. Kada je riječ o tome, ne želimo da se miješamo u unutrašnja pitanja u BiH. Želimo dobrosusjedske odnose. Ekonomski odnosi su krucijalni. BiH je jedan od naših najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera. Ta razmjena se kretala prošle gotovo dvije milijarde. Nadamo se da će i ove godine, možda zbog pandemije neće doći do toga- kazao je Dačić. 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković kazala je da kroz ovakve sastanke treba riješavati probleme i pronalaziti ono što odgovara i jednoj i drugoj državi. 

- Mislim da se nas dvoje u tome u potpunosti razumijemo i saglasni smo po tom pitanju. Razgovarali smo i o svemu onom čemu se naše dvije zemlje izložene. Imamo podudarnost stavova, nemamo nikakvih razlika. Moramo nastaviti u tom procesu da štitimo interese naših zemalja. Vidjet ćemo kako je to najoptimalnije raditi. BiH je bitno otvaranje konzulata u Novom Pazaru, a postoji i reciprocitet, jer smo bez problema dali saglasnost da se konzulati otvore u Banjoj Luci, Mostaru i Drvaru i nema razloga da se to ne izvrši i sa vaše strane- kazala je Turković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.