AFERA NA POMOLU

Borenović: "Srebrena malina" je jagodica bobica za ovu nabavku u RS

Respiratore nabavljali za 59 hiljada KM, a iste fakturisali Fondu za 157 hiljada KM

Branislav Borenović. Agencije

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

9.6.2020

Republiku Srpsku mogla bi potresti afera o respiratorima, slična ovoj u Federaciji BiH, najavili su predstavnici opozicionih stranaka u tom bh. entitetu. Branislav Borenović, predsjednik PDP-a tvrdi da je RS "putem Fonda zdravstvenog osiguranja kupila respiratore narodnim parama, budžetskim novcem, novcem iz doprinosa za 157.312 KM po jednom komadu". 

- Konkretno, 50 respiratora je plaćeno 7.856.634 KM. Ubjedljivo najskuplje, ubjedljivo po najvećoj cijeni, rekordnoj u regionu. I što je evidentno da su ovi respiratori, po pokazetljima koje mi imamo, nabavljeni po skoro tri puta većoj cijeni, a tržišna cijena je između 18 i 27 hiljada KM, što govori samo po sebi da se ovdje radi o vrlo, po RS, štetnim nabavkama, ogromnom trošenju narodnog novca u kojem se nabavljaju respiratori po cijenama i za 100 hiljada KM višim ili po cijenema četiri, pet puta od tržišnih - naveo je Borenović na pres-konferenciji.

Istakao je kako je to samo jedna sporna nabavka u moru njih koje su se odigrale u posljednjih nekoliko mjeseci. Naveo je kako je 50 respiratora nabavljeno po cijeni od nešto manje od tri miliona KM, te da su prodani po cijeni od oko skoro osam miliona KM. 

- Ovdje se radi o ozbiljnoj radnji, vjerovatno organiziranoj, pojedinaca koji su bliski sa vlastima i koji su iskoristili jednu užasnu situaciju. Ovdje se radi o ozbiljnoj pljački, ovdje je samo jedan u moru primjera koje treba detaljno ispitati - rekao je Borenović, te dodao: 

Ko je nabavljao respiratore u RS?. Ilustracija

- Najskuplji respirator u FBiH je plaćen 105 hiljada KM, onaj čuveni "Srebrena malina". I kada pogledamo tu "Srebrenu malinu", ja moram reći da je ona jagodica bobica za ovu nabavku.  

Istakao je kako postoji ozbiljan posao za pravosuđe, te zatražio objavljivanje svih ugovora vezano za sve nabavke od 15. marta do danas. Zatraženo je i formiranje anketrnog odbora u NSRS kojim bi se ispitale sve činjenice vezane za javne nabavke u vrijeme pandemije.

Borenović je pozvao poslanike NSRS da podrže formiranje anketnog odbora kako bi se utvrdile sve nepravilnosti. Tvrdi kako je respiratore uglavnom nabavljala "jedna privatna firma koja je povezana s kabinetom člana Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom".

Riječ je o suprugu Dodikove savjetnice Ane Trišić-Babić.

Svi ukuno uvezeno respiratori u RS, kako je rečeno na konferenciji za novinare, vrijedili su oko šest miliona a iz Fonda zdravstvenog osiguranja je plaćeno oko 15 miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.