RAZGOVOR

Prim. dr. Ismet Gavrankapetanović: Sramotno je vraćanje bolesnih s kapija zdravstvenih ustanova

Poslovanje bolnice i sve liste čekanja će biti transparentni i dostupni na internetu, kazao je Gavrankapetanović

Gavrankapetanović: Reakcije su me baš obradovale. Avaz

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

11.6.2020

U ovoj našoj lijepoj Bosni, čije je tlo sveto, čast je služiti ovom cilju. Kazao je na početku razgovora za „Dnevni avaz“ jedan od najuglednijih ortopeda u Evropi, prim. dr. Ismet Gavrankapetanović, nakon što je odlukom Upravnog odbora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ postao novi v. d. direktora ove ustanove.

Najveća ljubav

Gavrankapetanović dobio je podršku svih članova Upravnog odbora, a dosadašnji direktor, dr. Kravić se nije ponovo kandidirao, a nije bilo prijava ni drugih kandidata. Ovu vijest s oduševljenjem je dočekao veliki broj građana, ali i njegovih kolega.

- Reakcije su me baš obradovale, ali odgovornost učinile još većom. Kada bih mogao, ne bih izlazio iz operacione sale, to mi je najveća ljubav. Ja, prije svega, želim da bolesnom služim. Imamo samo jedan san, a to je da nasmijano osoblje, medicinske sestre, ljekari, dočekaju bolesne - kazao je Gavrankapetanović.

Između ostalog, on navodi kako će sve što bude radio u Općoj bolnici biti prije svega za dobrobit pacijenata.

Gavrankapetanović: Reakcije su me baš obradovale. Avaz

Težak izazov

- Cilj nam je da se pacijenti ne šalju iz ustanove u ustanovu. Moramo da se borimo za bolesne, ko će bolje i kvalitetnije liječiti. Zbog bolesnog smo tu. Hvala prijateljima koji su prepoznali moj rad i koji imaju povjerenje da ću moći odgovoriti teškom izazovu unapređenja teške zdravstvene situacije - istakao je Gavrankapetanović.

Navodi da će učiniti sve da se vrate stručnjaci koji su razočarani napustili BiH, jer, kako kaže, uvijek su dobrodošli.

- Opća bolnica je respektabilna ustanova s izvanrednim kadrom, kako medicinskih sestara tako i ljekara. Želim da se borimo za povjerenje bolesnika i njihovih porodica. Poslovanje bolnice i sve liste čekanja će biti transparentni i dostupni na internetu. Dovoljan je jedan potez na kompjuteru i svaki stanovnik ovog grada će znati gdje je svaki dinar - pojasnio je Gavrankapetanović.

Javnost smatra da je Opća bolnica previše opterećena i založena kako bi se Klinički centar u Sarajevu rasteretio.

- Sramotno je vraćanje bolesnih i njihovih porodica s kapija zdravstvenih ustanova. To je nešto čega se stidim. Mlade želimo poslati u prestižne centre na obuku. Bolnicu učiniti nastavnom bazom i studentima otvoriti naša vrata - zaključio je Gavrankapetanović.


Akademski status

Inače, on pripada grupi uglednih ljekara koji su praktično morali napustiti KCUS, a čak mu je bio doveden u pitanje i profesorski status na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Nakon dužeg sudskog postupka, po sili zakona, vraćen mu je akademski status. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.