IZVJEŠTAJ

Za nabavku respiratora stiglo osam "nevidljivih" prijava, i jedna od "Srebrene maline"

Mustafa Kadribegović je rekao kako je on lično vidio samo jednu i to ponudu od Fikreta Hodžića

Izvještaj Odbora Doma naroda FBiH. Avaz

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

10.6.2020

Odbor Doma naroda Parlamenta FBiH podnio je izvještaj o aktivnostima sprovedenim na utvrđivanju utvrđivanja činjenica o nabavci 100 respiratora iz NR Kine. Posao je, kako je poznato, dobila kompanija "Srebrena malina", koja se bavi proizvodnjom i preradom voća i povrća. U izvještaju je navedeno da je na adresu Federalne uprave civilne zaštite stiglo devet prijava, ali ni jedna nije dostavljena na uvid, uključujući spornu od Fikreta Hodžića, TV voditelja i vlasnika "Srebrene maline". 


Izvještaj Odbora Doma naroda FBiH. Avaz

Odbor formiran prije tri sedmice, je od sedam institucija tražio odgovore na deset pitanja u vezi sporne nabavke respiratora. Pitanja su upućena Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Federalnoom štabu civilne zaštite, Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, Agencije za javne nabavke BiH i kompaniji "Srebrena malina". 

Izvještaj Odbora Doma naroda FBiH. Avaz

Zadovoljavajuće odgovore dostavili su Ministarstvo zdravstva FBiH i Agencija za javne nabavke BiH.  Šturi dokument, umjesto osgovora stigao je je iz Federalnog štaba civilne zaštite. Jelka Milićević, komandantica Štaba je u svom dopisu navela kako je njen sekretar konstatirao da se dostavljena pitanja ne odnose od Štab, te je lično odgovorila na upit. 

Navela je kako  Federalni štab civilne zaštite nije donio odluku o nabavci spornih respiratora, dok je na ostala pitanja odgovorila sa "nije mi poznato. 

Izvještaj Odbora Doma naroda FBiH. Avaz

"Srebrena malina" je u svom odgovoru navela da je dokumente izuzelo Tužilaštvo BiH i SIPA u okviru istrage koja se vodi u ovom predmetu. Istovremeno, kako je navedeno u izvještaju Odbora, Mustafa Kadribegović, v.d. direktor FUCZ-a je prisustvovao sjednici te tom prilikom rekao da ne raspolažu dokumentacijom. 

- Također je rekao da je Sanita Alagić, pomoćnica direktora rekla da je bilo ukupno devet ponuda za nabavku respiratora, ali da je on lično vidio samo jednu i to ponudu "Srebrene maline" - istaknuto je u izvještaju.

Nijedan ponuda nije dostavljena na uvid Odboru, kako je to traženo dopisom institucijama. Kako je pojasnio Kadribegović dokumenti nisu protokolisani u upravi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.