AFERA RESPIRATORI

Šta je Hodžić pisao Novaliću: Neinvazivni respiratori nisu pogodni za teže bolesnike, ali mogu pomoći

Da stvar bude gora, umjesto invazivnih, kako stoji u ugovoru, Hodžić je uvezao neinvazivne, koji su lošiji i jeftiniji

Hodžić i Novalić: Bili u stalnoj komunikaciji. Avaz

Piše: Miralem Aščić / Avaz.ba

10.6.2020

I dok Tužilaštvo BiH užurbano radi na istrazi vezanoj za predmet „Respiratori“ i aferi teškoj 10,5 miliona KM koja se odnosi na uvoz medicinske opreme iz Kine u BiH, polako izlaze na vidjelo novi detalji i izjave osumnjičenih aktera.

Dva ugovora

U ovoj aferi, podsjećamo, osumnjičeni su Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, kompanije koja je i odabrana za uvoz respiratora.

Ova trojka se brani sa slobode, no Tužilaštvo BiH vjeruje da ima čvrste dokaze o počinjenju krivičnih djela, među kojima je i pranje novca.

Prema dokazima Tužilaštva, a što smo već ranije objavili, Solak i Hodžić su zamijenili ugovore. Tačnije, oni su potpisali ugovor o isporuci respiratora invazivni HCVE003, a u BiH su stigli drugi AM812A, neinvazivni, za što je saglasnost naknadno poslao Kinezima i osumnjičeni Novalić.


Faksimil Tužilaštva BiH: Hodžić poslao mail na Ured, uz prethodan dogovor s Novalićem. Avaz

Tužilaštvo vjeruje da je Hodžić pronašao respiratore koji su daleko manje vrijednosti od pribavljenog iznosa od 10,5 miliona KM, koji mu je uplaćen na račun.

No, otkrivamo šta je Hodžić rekao tužiocima Tužilaštva BiH tokom ispitivanja u SIPA-i 28. maja, na dan kada je bio uhapšen.

On je na direktan upit tužioca, pošto je utvrđeno da u vrijeme izdatih odobrenja nije imao zaposleno stručno osoblje niti uvjete za uvoz medicinske opreme, rekao: „Ja sam zvao da se ubrza postupak izdavanja dozvole i radio sam to preko Vlade FBiH.“


Hitna pomoć

Ali prije zaključenja ugovora o nabavci respiratora zabilježene su telefonske komunikacije Novalića i Hodžića, ali i komunikacija mailom 1. aprila. Novalić je, tvrdi Tužilaštvo, s privatnog maila ponudu Hodžića s opisanim specifikacijama i certifikatom proslijedio na službeni mail Ureda premijera. U prijevodu, sam sebi.

Međutim, istog dana Hodžić, također, šalje isti mail Uredu premijera uz naznaku: „U skladu s telefonskim razgovorom šaljem Vam nekoliko informacija“, pa dalje navodi:

- Invazivni su za kliničke slučajeve i nude se velikim bolnicama i zdravstvenim ustanovama za potrebe plućnog odjela i pomažu u suzbijanju virusa i jačih oboljenja. Neinvazivni omogućavaju dotok zraka i služe za manje bolnice ili ambulanta vozila Hitne pomoći - slabiji su i de facto nisu pogodni za teže bolesnike, ali u slučaju potrebe, poslužit će za potrebe liječenja - napisao je Hodžić.

Upravo su ovi, neinvazivni, i stigli u Sarajevo, a za koje je vještak rekao da su beskorisni u bolnicama.


Izjava premijera na aerodromu

Tužilaštvo u dokumentaciji navodi da je osumnjičeni premijer Novalić 25. aprila, kada je stiglo 80 respiratora u Sarajevo, dao druge informacije medijima.

Iako je znao da se ne radi o respiratorima koji su predmet ugovora FUCZ-a i „Srebrene maline“, javnosti je predstavio da se radi o invazivnim respiratorima namijenjenim za istovremeno liječenje dva pacijenta oboljela od COVID-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.