SARAJEVO

Mandić: U prvom valu smo izbjegli crni scenarij, ali ništa još nije gotovo

Glavna tema sastanka bila je odgovor na pandemiju Covid-19 u Federaciji

Sa današenjg sastanka. KŠFBiH

Piše: A. Č. / Avaz.ba

10.6.2020

U organizaciji Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva u Sarajevu je održan radni sastanak predstavnika kriznih štabova kantonalnih ministarstava zdravstva i predstavnika zavoda za javno zdravstvo kantona.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je rekao da borba protiv pandemije koronavirusa traje od januara.

- Danas možemo reći da smo u prvom valu izbjegli crni scenarij širenja koronavirusa koji nažalost nisu izbjegle i neke mnogo razvijenije i bogatije zemlje od naše - kazao je Mandić.

Potcrtao je kako su izbjegnuti crni scenarij te i trenutno zadovoljavajuća situacija prije svega “rezultat rada zdravstvenog sektora, u prvom redu epidemiologa i zdravstvenih radnika.

- Kao što znate, nije gotovo. Svi zajedno smo svjesni mogućnosti pogoršanja situacije, kao i sindroma sagorijevanja onih koji su iznijeli prvi val. Moramo nastaviti raditi i djelovati nesmanjenim intezitetom. Ne smijemo se opustiti i moramo se fokusirati na daljnje aktivnosti i jačanje kapaciteta javnozdravstvenog odgovora na COVID-19 - rekao je Mandić.

Sa današenjg sastanka. KŠFBiH

Glavna tema sastanka bila je odgovor na pandemiju Covid-19 u Federaciji, bilo je govora o hronologiji poduzetih mjera, trenutnoj epidemiološkoj situaciji, iskustvima u odgovoru na koronavirus na nivou kantona kao i prijedlogu aktivnosti u narednom periodu. 

Kako je rečeno, naredni period uz redovne aktivnosti bit će iskorišten za još bolje organiziranje, prikupljanje iskustava i pripremu odgovora u zavisnosti na daljnji razvoj situacije, a kao jedna od mogućih mjera spomenuta je i mogućnost proglašenja stanja epidemije.  

- Epidemija je mogla biti proglašena i ranije, ali stanje nesreće koje je bilo proglašeno je praktično zamijenilo tu mjeru. Imamo zahtjeve dva kantona, očekuje se i treći i time će biti ispoštovani preduvjeti i sa time ćemo moći da još efikasnije nastavimo naše djelovanje - kazao je Goran Čerkez.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.