REAKCIJE

Borenović: Svi bi do "prokletog novca", i Republika Srpska i Federacija imaju problem s korupcijom

Tih 50 komada respiratora koje je Fond platio 7,8 miliona KM su koštali nešto manje od 3 miliona KM što je ogromna razlika, rekao je Borenović

Borenović: Sud javnosti za svakog odgovornog čovjeka je najteži. Arhiv

Piše: A. Čengić / Avaz.ba

11.6.2020

Nakon što je Federaciju potresla afera "Respiratori" u kojoj su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), i Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, kompanije koja je i odabrana za uvoz respiratora, slična afera dešava se i u Republici Srpskoj.

O tome je javno danima govorio Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP). On se i danas osvrnuo o aferi na svom Facebooku.

- Fond zdravstvenog osiguranja potpisao je ugovor sa "Medietikom" 8. aprila o nabavci 50 respiratora po cijeni od 157.312 KM, ukupno 7,86 miliona KM (sa pdv-om)! Uplatili su im 6 miliona avansa, rok isporuke bio 24. april! Respiratori isporučeni 14. maja, nabavna cijena 2,97 miliona KM! - napisao je Borenović te priložio dva faksimila.

U razgovoru za "Avaz" rekao je da su došli do zvaničnih saznanja.

- Oni su zaista plaćeni po 157.000 maraka što je nevjerovatna cijena. Očigledno je da su isporučeni polovinom maja. Ta firma je imala ekskluzivitet da radi te stvari kada je u pitaju Fond zdravstvenog osiguranja. U pitanju je neki dogovor među njima. U suštini oni rade 80 posto nabavki u doba pandemije i riječ je o ekstremnoj zaradi. Tih 50 komada respiratora koje je Fond platio 7,8 su koštali su, u suštini, nešto manje od 3 miliona KM što je ogromna razlika - rekao je Borenović.

Na pitanje da li zna u čijem je vlasništvu firma, nije želio nagađati, te nam je samo rekao da je riječ o banjalučkoj kompaniji.

- Uopće me ne interesuje ko je vlasnik, neki ih povezuju sa vrhom SNSD-a. Mene to ne interesuje. Interesuje me pojava koja je štetna i koja pokazuje jedno devijantno ponašanje i anomalije - kaže Borenović.

Borenović: Devijatno ponašanje i anomalije. Arhiv

Ističe da čekaju da se uključe nadležne institucije u RS i da jasno kažu "da li je to normalno i da li je opravdano trošiti novac na taj način da se pojedinim privilegovanim i monopolističkim firmama omogući enormna zarada".

- Vidi se i da Republika Srpska i Federacija imaju problem s korupcijom. Imaju problem sa tim privilegijama koje pojedinci imaju. Treba voditi računa o tim zaradama i "prokletom novcu" - smatra Borenović.

Na pitanje da li će se Tužilaštvo uključiti u ovu aferu, Borenović kaže da će kada skupe još dokumentacije tražiti da se oglasi predsjednik Vlade RS.

- Procijenti ćemo kako možemo dalje unaprijediti da se te stvari istraže do kraja i morat će se ići prema pravosudnim institucijama - rekao je.

Međutim, kada smo ga pitali da li očekuje neki epilog po tom pitaju, kratko je rekao:

- Ne očekujem ništa.

Smatra da svi moraju raditi svoj posao i da moraju reagirati na anomalije.

- Moramo obavijestiti javnost, pa onda ići prema institucijama i na kraju do pravosuđa. Nastavit ćemo i dalje insistirati i nećemo odustati. Sud javnosti za svakog odgovornog čovjeka je najteži. Međutim, imate ljude koji su oguglali - zaključio je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.