TUŽILAŠTVO BiH Izručen krajem 2019. godine

Podignuta optužnica protiv još jednog bh. državljanina zbog članstva u ISIL-u

Tereti se da je, tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom

Sl. M. / Avaz.ba

Muharem Dunić

Foto: Avaz


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Muharema Dunića (46) iz Jajca koji se tereti se da je sudjelovao na ratištima u Siriji i Iraku u okviru formacija koje su djelovale u sastavu tzv. ISIL-a. 

On se tereti da je, tokom 2014. godine, zajedno sa svojom suprugom napustio područje Austrije, otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom. 

Istragom je utvrđeno da je optuženi sudjelovao u ratnim aktivnostima koje predstavljaju teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, sa ciljem formiranja kalifata tzv. Islamske države na prostoru dvije ratom zahvaćene države.

  • Muharem Dunić

    Muharem Dunić

    Foto: Avaz


Nakon poraza stuktura tzv. ISIL-a, Dunića su početkom 2019. godine zarobili pripadnici kurdskih snaga na području Sirije, te krajem 2019. godine izručen u BiH, gdje je uhapšen i nalazi se u pritvoru.

On se tereti da je počinio krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162b. Krivičnog zakona BiH.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.  

Više o temi Muharem Dunić

NA VRH

Podijeli članak na