SARAJEVO

Na dnevnom redu Zakon o VSTV-u i o državnoj pomoći

Pred delegatima su i dva izvještaja o radu Vijeća ministara i to za 2017. i 2018. godinu

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.6.2020

Sedma redovna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH počela je jutros u Sarajevu.

Prema predviđenom dnevnom redu delegati raspravljat će o izmjenama Zakona o sistemu državne pomoći u Bosni i Hercegovini koje predlaže Vijeće ministara BiH.

Pred delegatima su i dva izvještaja o radu Vijeća ministara i to za 2017. i 2018. godinu kao i Izvještaj o realizaciji Revidirane strategije Bosne i Hercegovine za provođenje Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu.

Također, predviđeno je razmatranje i nekoliko izvještaja Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH te izvještaji o provedenoj reviziji učinka o nekoliko različitih tema koje je pripremio Ured za reviziju institucija BiH.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. Arhiv

Predviđeno je razmatranje i dvije delegatske inicijative delegata Kluba Bošnjaka Denisa Bećirovića (SDP) kojima se traži od Vijeća ministara BiH informacija o razmjerama migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu i BiH s prijedlogom konkretnih mjera za rješavanje te krize kao i o iseljavanju stanovništva BiH s posebnim osvrtom na odlazak radno sposobnog stanovništva.

Delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić putem inicijative također traži od Vijeća ministara BiH da u roku od 120 dana izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

On napominje da tu inicijativu podnosi uime Foruma građana Tuzle, Pravosudne mreže BiH i Helsinškog odbora za ljudska prava u Republici Srpskoj koji su izradili preporuka za izmjene tog zakona i koje su u julu 2017. godine dostavljene nadležnim institucijama BiH, a o kojem se oni nisu očitovali.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.