SARAJEVO

Novićeva "gurmanska" argumentacija: Ovo vam je isto kao da svi jedemo sarmu, ali jedni meso, a drugi samo kupus

Zaključak delegata Sredoje Novića podržan je većinom glasova delegata u Domu naroda Parlamenta BiH

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.6.2020

Razmatranjem brojnih izvještaja o radu bh. Institucija nastavljena je sjednica Doma naroda Parlamenta BiH.

Delegat Asim Sarajlić (SDA) kazao je da se Klub Bošnjaka odlučio da će podržati Specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Kluba Srba Sredoje Nović (SNSD) kratko se osvrnuo na ovaj izvještaj.

- Učinjen je ogroman napor da se napravi kakav takav materijal, međutim on je star dvije godine, a praktično tri godine od današnjeg dana. Ne znamo šta se danas dešava. Negdje je drastično narušena nacionalna struktura, ali mi ne raspolažemo podacima šta je sa nacionalnom strukturom unutar institucija. Ima agencija u kojima nema niti jednog zaposlenog iz druge nacionalnosti. Kad govorimo o rukovodiocima, drastično je narušena struktura. Ovom pitanju se mora posvetiti pažnja. Bilo bi mi drago da je ovaj materijal razmatrao Savjet ministara BiH iako ne može on biti predmetom rasprave u ovom obliku – kazao je Nović.

Dodao je da se mora tražiti da svi vode pažnju o nacionalnoj strukturi, te predložio zaključak da Vijeće ministara BiH razmotri nacionalnu strukturu u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.


Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

- Ovo vam je isto kao reći da svi u priosjeku jedemo sarmu, ali jedni meso, a drugi kupus – naglasio je Nović. 

Delegat Zlatko Miletić ovom prilikom istakao je da uvažava činjenice koje su iznijeli kolege Sarajlić i Nović.

- Znam koliko je teško dobiti precizan podatak od policijskih agencija u BiH. Spreman sam da potpišem ono što je rekao gospodin Nović, razumijem da su kolege Bošnjaci frustrirani u nekim mjestima što nema dovoljno Bošnjaka na rukovodećim pozicija, ali koliko ima Hrvta. Ali u ovo treba uključiti i pitanje spolne strukture. Zakonom policijskim službenicima 30 posto treba da bude službenica, a u nekim strukturama imamo samo pet posto službenica. Nemamo niti jedne žene koja je rukovoditelj, a ima žena koje su vrlo sposobne i bolje bi radile posao od muškaraca – naglasio je Miletić.

Predsjedavajuća Kluba Hrvata Lidija Bradara kazala je da je zanimljiva struktura kad je riječ o kantonalnim MUP-ovima.

Delegatkinja Marina Pendeš predložila je da se doda još jedan zaključak, a kako bi Vijeće ministara predložilo izmjenu zakona u najmanjim organizacijskim jedinicama u kojima bi se trebala osigurati minimalna nacionalna ali i spolna zatupljenost.

Delegat Sarajlić je predložio da svi odgovorni u policijsko-sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini poštuju Ustav BiH posebno stav 4. Međutim zaključak delegata Sarajlića odbijen je zbog nepostojanja entitetske većine, tačnije podrške delegata iz RS.

Zaključak delegata Sredoje Novića podržan je većinom glasova delegata u Domu naroda Parlamenta BiH.

Zaključak delegatkinje Marine Pendeš također podržan je većinom glasova.

Ipak na kraju rasprave delegati odbili su usvojiti Specijalni izvještaj o nacionalnoj i spolnoj strukturi zaposlenih u policijsko- sigurnosnim agencijama u Bosni i Hercegovini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.