SAZNAJEMO Istekao dogovor o zakupu firme, ništa od pokretanja proizvodnje

Izraelci prekršili ugovor, sve vodi ka kraju "Aluminija"

Ugovor je potpisan 6. aprila i važio je dva mjeseca, tačnije do 6. juna, pokazuju dokumenti u koje smo imali uvid

M. Aščić / Avaz.ba

"Aluminij": Šta će biti s firmom

Foto: Arhiv


Ugovor koji je Uprava "Aluminija" o zakupu pogona ove mostarske kompanije potpisala s izraelsko-kineskim konzorcijem, ''Abraham grupom'' na čelu, istekao je 6. juna, saznaje "Dnevni avaz". Sada je upitno hoće li i kada biti potpisan novi i hoće li uopće doći do produženja ugovora i najavljenog pokretanja proizvodnje u kompaniji koja je u dubiozi većoj od 300 miliona maraka.

Strateški plan

Prema informacijama „Avaza“, Izraelci koji stoje iza ''Abraham grupacije'' su zainteresirani da se ugovor produži, ali je pitanje koliko je on ispoštovan i šta će odlučiti Vlada FBiH, odnosno Skupština „Aluminija“, koja treba dati saglasnost na ovaj zahtjev.

„Abraham grupa“ i njeni partneri će započeti primjenjivati strateški plan, kako je navedeno u ugovoru između stranaka, a sve kako bi se osigurao početak rada „Aluminija“, saopćio je kinesko-izraelski konzorcij 7. aprila, dan nakon potpisivanja ugovora.

Ugovor je potpisan 6. aprila i važio je dva mjeseca, tačnije do 6. juna, pokazuju dokumenti u koje smo imali uvid.

  • "Aluminij": Radnici na ulici

    "Aluminij": Radnici na ulici

    Foto: Avaz


Prema ugovoru o poslovnoj saradnji, Izraelci su se za početak obavezali da će zaposliti 80 radnika, i to u roku od 60 dana od potpisa ugovora. Najavljeno je i pokretanje proizvodnje u pogonu Ljevaonice u roku od 90 dana.

Planiranih novih 90 radnika, kako je navedeno, zaposlit će potom u roku od 60 dana od dana pokretanja pogona Ljevaonice. Na koncu, kako je tada rečeno, zaposlit će još 50 radnika u roku od 12 mjeseci.

No, prema informacijama „Avaza“, ovaj konzorcij za dva mjeseca nije zaposlio nijednog radnika, čime nije ispoštovao ni potpisani ugovor.

Prirodna nesreća

Iz ove grupacije su to, kako saznajemo, pravdali pandemijom koronavirusa i proglašenjem stanja prirodne nesreće. No, prije potpisivanja ugovora bili su na sve upozoreni.

- Strane u ugovoru su bile upoznate sa stanjem nesreće, kao i s rokovima u momentu potpisivanja ugovora. Ne može se smatrati da je došlo do promjene okolnosti ili utjecaja više sile nakon potpisivanja ugovora jer su o svemu bili obaviješteni - stoji u odgovoru koji je u posjedu „Avaza“.

Ko stoji iza grupacije

Sjedište ''Abraham grupacije'' je u Parizu, a posluju širom Evrope i svijeta. Predsjednik je Amir Gros Kabiri (Gross), izraelski biznismen i vlasnik nogometnog kluba Hapoel Tel-Aviv FC. On je bio na sastancima u Vladi.

U ALUMINIJU od 900 uposlenih, nakon gašenja, ostalo svega 30 radnika.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na