SARAJEVO Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

Odbijena inicijativa za reformiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Ministarstvo pravde RS je uputilo pismo ministru pravde FBiH i BiH, tražen je sastanak kako bi se usaglasili principi, kaže Majkić

E. H. / Avaz.ba

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

Foto: M. Kadrić


Delegatska inicijativa Zlatka Miletića bila je u fokusu rasprave u nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.  

Inicijativa glasi da se Vijeće ministara BiH zaduži da u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Delegat Miletić ovom prilikom kazao je da se VSTV mora reformirati.

- Molim Vas da imate u vidu aktuelnost ovog trenutka i da ne odbacujemo ovu inicijativu. Ovo pitanje treba neko riješiti – istakao je Miletić.

Delegatkinja Dušanka Majkić istakla je da je nedavno o ovoj temi govorila.

- Ministarstvo pravde RS je uputilo pismo ministrima pravde FBiH i BiH, tražen je sastanak kako bi se usaglasili principi. Ministar Kasipović mi je rekao da se trebamo dogovoriti o principima kako bi se lako dogovorili o zakonu. Urgirao je nekoliko puta, ali ništa. Posljednji sastanak je bio 19. februara i to radne grupe, a atmosfera je upućivala da neće doći do dogovora. Sljedeći sastanak je zakazan za 25. juni, a ne vjerujem da će se nešto dogovoriti, ali da su se tri ministra dogovorila mogao bi se očekivati dogovor – pojasnila je Majkić.

  • Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

    Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH

    Foto: M. Kadrić


Dodala je da predlaže zaključak kojim se traži da tri ministar usaglase principe po ovom pitanju.

Delegat Bariša Čolak ovom prilikom kazao je da nije sporno da je Zakon o VSTV-u iznimno važan.

- Inicijativa nije sporna, ali njen sadržaj je sporan. Sadržaj je predložen od tri nevladine organizacije i ima jako dobrih rješenja, ali postoje i neka koja već imamo i mislim da na ovaj način nećemo riješiti problem. Ovu inicijativu već ima Ministarstvo pravde BiH i radna grupa koja neuspješno radi jer nisu usaglašeni stavovi – istakao je Čolak.

Na kraju rasprave, glasanjem većinom glasova delegata odbijena je inicijativa Zlatka Miletića.

NA VRH

Podijeli članak na