SARAJEVO

Odbijena inicijativa za reformiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH

Ministarstvo pravde RS je uputilo pismo ministru pravde FBiH i BiH, tražen je sastanak kako bi se usaglasili principi, kaže Majkić

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Piše: E. H. / Avaz.ba

11.6.2020

Delegatska inicijativa Zlatka Miletića bila je u fokusu rasprave u nastavku sjednice Doma naroda Parlamenta BiH.  

Inicijativa glasi da se Vijeće ministara BiH zaduži da u roku od 120 dana od dana usvajanja ove inicijative u Domu naroda izradi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine.

Delegat Miletić ovom prilikom kazao je da se VSTV mora reformirati.

- Molim Vas da imate u vidu aktuelnost ovog trenutka i da ne odbacujemo ovu inicijativu. Ovo pitanje treba neko riješiti – istakao je Miletić.

Delegatkinja Dušanka Majkić istakla je da je nedavno o ovoj temi govorila.

- Ministarstvo pravde RS je uputilo pismo ministrima pravde FBiH i BiH, tražen je sastanak kako bi se usaglasili principi. Ministar Kasipović mi je rekao da se trebamo dogovoriti o principima kako bi se lako dogovorili o zakonu. Urgirao je nekoliko puta, ali ništa. Posljednji sastanak je bio 19. februara i to radne grupe, a atmosfera je upućivala da neće doći do dogovora. Sljedeći sastanak je zakazan za 25. juni, a ne vjerujem da će se nešto dogovoriti, ali da su se tri ministra dogovorila mogao bi se očekivati dogovor – pojasnila je Majkić.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH. M. Kadrić

Dodala je da predlaže zaključak kojim se traži da tri ministar usaglase principe po ovom pitanju.

Delegat Bariša Čolak ovom prilikom kazao je da nije sporno da je Zakon o VSTV-u iznimno važan.

- Inicijativa nije sporna, ali njen sadržaj je sporan. Sadržaj je predložen od tri nevladine organizacije i ima jako dobrih rješenja, ali postoje i neka koja već imamo i mislim da na ovaj način nećemo riješiti problem. Ovu inicijativu već ima Ministarstvo pravde BiH i radna grupa koja neuspješno radi jer nisu usaglašeni stavovi – istakao je Čolak.

Na kraju rasprave, glasanjem većinom glasova delegata odbijena je inicijativa Zlatka Miletića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.