POJAŠNJENO ZA "AVAZ"

Iz EU poručuju: Lideri trebaju staviti jedinstvo ispred podjela

Dalje neodržavanje izbora u Mostaru je neprihvatljivo, navode iz Delegacije EU u BiH

Čović i Izetbegović: Nakon sastanka dogovoreno da nema izjava. M. Tabaković

Piše: S. Kurt / Avaz.ba

11.6.2020

Politički sastanak o izborima u Mostaru koji je jučer održan važan je korak ka konačnom dogovoru o pitanju na čije se rješenje predugo čeka, istaknuto je za "Avaz" iz Delegacije EU u BiH, čiji je šef Johan Satler (Johann Sattler) bio domaćin sastanka. 

Podsjećamo, sastanku su prisustvovali lideri SDA i HDZ BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović te američki ambasador u BiH Erik Nelson (Eric), britanski ambasador u BiH Metju Fild (Matthew Field), visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), te šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalaec (Kathleen).


 - Politički lideri sada trebaju staviti jedinstvo ispred podjela i iskazati volju kako bi se građanima Mostara omogućilo da glasaju na lokalnim izborima po prvi put nakon dvanaest godina. Dalje neodržavanje izbora u Mostaru je neprihvatljivo. To je diskriminacija građana Mostara, i nije u skladu sa domaćim i međunarodnim presudama - naglašeno je danas iz Delegacije EU u BiH. 
 

Američki ambasador Nelson nakon sastanka. M. Tabaković

Istaknuto je kako je Evropska unija spremna pomoći u političkom dijalogu s ciljem ostvarivanja napretka u svim ključnim prioritetima iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Visoki predstavnik Valentin Incko jedini se nakon sastanka kratko obratio novinarima. M. Tabaković

- Ipak, politički lideri su u konačnici odgovorni za postizanje neophodnih kompromisa na rješavanju otvorenih pitanja, uključujući i omogućavanje svim građanima da ostvare svoja puna demokratska prava - zaključeno je u odgovoru Delegacije EU u BiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.