PORUKE

Ivancov: Rusija je na Balkanu važan faktor stabilnosti

Rusija je jedan od vodećih političkih, trgovinskih i ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, kazao Ivancov

Ivancov čestitao Dan Rusije – 12. juni. Fena

Avaz.ba / Fena

11.6.2020

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Petr Ivancov građanima Rusije je čestitao Dan Rusije – 12. juni, te podsjetio da taj praznik simbolizira snagu i uticaj Ruske Federacije, nacionalnu ideju i jedinstvo naroda, ponos na prošlost i sigurnost za budućnost.

- Stabilna i prosperitetna Rusija je ključ za rješavanje složenih međunarodnih problema isključivo mirnim putem, to je borba za istinu, uključujući i za istorijsku istinu o junaštvu naših predaka tokom Drugog svjetskog rata, što je posebno važno naglasiti u ovoj jubilarnoj godini 75. godišnjice Pobjede nad fašizmom - kazao je Ivancov u poruci.

Podsjetio je da je Rusija na Balkanu važan faktor stabilnosti, jedan od međunarodnih garanata mirovnog sporazuma, te da su Rusi uvijek pružali ruku pomoći narodima Bosne i Hercegovine.

Nedavni rad ruskog medicinskog tima, naveo je, koji je obavio dezinfekciju ključnih objekata zdravstvenog sistema Republike Srpske je još jedna potvrda toga.

Objektivno, kazao je on, Rusija je jedan od vodećih političkih, trgovinskih i ekonomskih partnera Bosne i Hercegovine, ona je jedan od najvećih investitora, a ovdje uspješno rade veliki ruski ekonomski operateri.


Ivancov: život će se vratiti u normalu. Fena

Naglasio je da postoji značajan potencijal za unapređenje humanitarne i kulturne saradnje, kao i saradnje u oblasti obrazovanja.

- Proći će i ova situacija oko virusa korone, život će se vratiti u normalu. Ovdje će doći ruski turisti. Studenti i gosti iz BiH će otići u našu domovinu kako bi donijeli najbolje utiske iz prijateljske i nevjerovatno lijepe Rusije. Dozvolite mi da vam svima poželim blagostanje i dobro zdravlje, a našim odnosima uspješan razvoj - poručio je ambasador Ivancov.

Zbog pandemije koronavirusa, Ambasada neće organizirati prijem kao prethodnih godina, ali je u povodu Dana Rusije, pored ostalog pripremila i virtualnu izložbu fotografija pod nazivom "Najljepša zemlja", a osim toga, tu su i najbolje fotografije koje su građani BiH napravili tokom njihovih putovanja u Rusiju i ruskih državljana koji žive u BiH.

Na službenim stranicama Ambasade na Facebooku, Twitteru i Instagramu građani se mogu upoznati o historiji Rusije, pobjedi nad fašizmom, nacizmom, ali za zainteresirane ima i više zanimljivih iznenađenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.