RAZGOVOR

Krešić za "Avaz": Na požare idemo s jednim užetom i dva helikoptera

Istekli sati letenja, nije obavljen remont, politika i novac helikoptere drže na zemlji

Piše: S. Mujić / Avaz.ba

11.6.2020

Kapaciteti Oružanih snaga (OS) BiH vrlo su niski i ograničeni. Oprema stara i nije u pogonu. Bosna i Hercegovina ove godine na raspolaganju ima dva helikoptera za gašenje požara, ali jedno uže. Dakle, u punom pogonu jednu letjelicu, upozorio je Mijo Krešić, zamjenik ministra odbrane BiH, u razgovoru za „Avaz“. Naveo je da su ostali helikopteri prizemljeni dijelom jer nema novca za njihov remont, a dijelom zbog politike.  


Ograničeni resursi

- Onemogućeni smo i suočit ćemo se ovog ljeta, koje će, prema najavama, biti toplo, s izazovima, nećemo moći odgovoriti zahtjevima civilnih struktura. Samo jedan helikopter kapaciteta 455 litara može biti uključen - rekao je Krešić.  

Helikopterima većeg kapaciteta su istekli sati letenja i prije remonta ne smiju biti podignuti u zrak. Novca nema, a i procedure za servisiranje su duge.

U proceduri je nabavka četiri nova helikoptera. No, u BiH neće stići prije naredne godine.  

S obzirom na to da oko 10 posto sredstava, od 36 miliona maraka, koliko koštaju letjelice, treba osigurati BiH, ostaje neizvjesno hoće li ikada i stići do naše zemlje. Riječ je o američkim helikopterima koji se nabavljaju uz podršku vojske SAD.

- Sredstva su nam ograničena, planirani budžet je oko 300 miliona KM. Bez dodatnih 350 miliona KM, sve što smo planirali za modernizaciju ostat će mrtvo slovo na papiru - kazao je Krešić.

Krešić: Ograničeni kapaciteti. S. Mujić

Krešić ističe da je pred Ministarstvom i druga faza realizacije obaveza iz Pregleda odbrane, što je u suštini plan rada do kraja ove godine. I ovdje je presudna politička odluka, naročito kada je riječ o smanjenju broj pripadnika Oružanih snaga s 10.000 na 9.200.  

- U odluci Predsjedništva BiH jasno je definirano da je dan aktivacije MAP-a i početak smanjenja broja vojnika. Znamo da tu imamo različita viđenja je li aktiviran ili nije, mi ćemo morati donijeti tu odluku i ne vezati je za MAP - kaže Krešić.

Istakao je da se i kod knjiženja perspektivne vojne imovine politički razišlo na relaciji predstavnika naroda.

- To nije trebao biti uvjet našeg pristupanja NATO-u zato što je sva imovina u BiH. Strašno je što je implementacija presuda Ustavnog suda BiH prepuštena političkoj ili dobroj volji nekoga - istakao je.  

Prijem vojnika

Prije dva dana u ''Službenom listu'' objavljen je izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim su profesionalnim vojnim licima povećane plaće u rasponu od 7 do 10 posto.  Krešić kaže da je novac osiguran te se nada boljim danima za bh. vojsku.  

U ponedjeljak se zatvara konkurs za prijem novih vojnika. Krešić je pozvao mlade da se prijave i grade karijeru u OSBiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.