VJERSKE SLOBODE

Stejt Department objavio izvještaj: Napadi na džamije, svećenike, jevrejske kuće, spomenuli Konakovića i nanu Fatu

Ukazano je i na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj vlasti RS moraju ukloniti pravoslavnu crkvu ilegalno izgrađenu na imanju Fate Orlović

Stejt department. Agencije

Piše: Sl. M. / Avaz.ba

12.6.2020

Američki Stejt department objavio je izvještaj o vjerkim slobodama u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu u kojem, pored ostalog navode da su zbilježeni napadi na vjerske objekte, odnosno džamije, ali i svećenike te jevrejske kuće. U izvještaju je spomenut i tadašnji predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konalović za kojeg je istaknuto kako mu "ne smeta što lokalna osnovna škola i dalje nosi naziv ustaškog antisemita iz Drugog svjetskog rata koji je proslavio Hitlera".

Navedeno je kako ustavi Bosne i Hercegovine, kao i oba bh. entiteta zemlje osiguravaju slobodu vjerske misli i prakse, te zabranjuju vjersku diskriminaciju i omogućavaju registrirane vjerske organizacije da slobodno rade, ali da je i pored toga zabilježeno kršenje slobode vjere. 

- Vjerske skupine na područjima u kojima su bila lokalna manjina prijavile su kontinuiranu diskriminaciju vlade u vezi s uskraćivanjem dozvola za izgradnju ili popravak vjerskih objekata, te u pogledu obrazovanja, zapošljavanja i pružanja socijalnih usluga - stoji u izvještaju Stejt departmenta. 


Izvještaj Stejt departmenta. Avaz

Istaknuto je i kako Predsjedništvo BiH ponovo nije odobrilo sporazum kojim će muslimanski radnici osigurati vjerski smještaj.

- U izvještaju koji je pokrivao 2018. godinu Islamska zajednica (IZ) navela je da škola prijeti kažnjavanjem muslimanskih učenika ako ne nadoknade časove propuštene tokom vjerskog praznika. Isti izvještaj navodi kako su u Oružanim snagama vojnicima islamske vjere posluživali svinjetinu tokom dvomjesečnog perioda - navedeno je.

Međureligijsko vijeće (IRC), nevladina organizacija (NVO), koja se sastoji od predstavnika četiri glavne vjerske zajednice u zemlji, ponovo je izvijestila da su se vlasti neprihvatljivo sporo kretale u istrazi i procesuiranju vjersko motiviranih zločina. 

- Predsjednik Skupštine Kantona Sarajevo u septembru Dino Konaković rekao je u jednom intervjuu da mu ne smeta što lokalna osnovna škola i dalje nosi naziv ustaškog antisemita iz Drugog svjetskog rata koji je proslavio Hitlera - istaknuto je u izvještaju.


Napadi i pucnjava na džamiju

IRC je registrirao 10 prijavljenih djela vandalizma protiv vjerskih mjesta i jedan slučaj verbalnog zlostavljanja nad pravoslavnim sveštenikom tokom godine i rekao je da je stvarni broj incidenata vjerovatno mnogo veći. Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) izvijestila je da je u 2018. godini zaprimila izvještaje o 17 slučajeva protiv muslimana, 10 protiv kršćana i dva protiv jevreja.

- Jedan incident nasilja koji je prijavila misija OSCE-a u zemlji uključivao je napad i verbalne uvrede na Srbina tokom pravoslavnog hrišćanskog praznika. Anti-islamski incidenti uključivali su pucnjavu na džamiju, krađu i vandalizam nad džamijama u koje su postavljani dijelovi tijela svinje, slomljeni prozori ili grafiti. U dva antisemitska incidenta vandali su na jevrejskim kućama iscrtali grafite, uključujući i svastike - naodi se u izvještaju.

Predstavnici Američke ambasade, kako se dalje navodi, ukazivali su vladinim službenicima da trebaju promovirati poštovanje vjerske raznolikosti i provoditi jednak tretman vjerskih manjina. U redovnim susretima s vjerskim grupama, zvaničnici ambasada nastavili su apelirati na ove skupine da poboljšaju međureligijski dijalog kako bi pomogli razvoju mirnog i stabilnog društva. Ambasada je nastavila održavati redovne kontakte s IRC-om i finansirala neke od svojih međuvjerskih aktivnosti.


Povezanost između nacionalnosti i religije

Američka vlada procjenjuje da postoji jaka povezanost između nacionalnosti i religije: bosanski Srbi se prvenstveno vezuju za SPC, a bosanski Hrvati za rimokatoličku crkvu. Bošnjaci su pretežno muslimani. Jevrejska zajednica procjenjuje da ima 1.000 članova, a većina živi u Sarajevu. Većina srpskih pravoslavaca živi u RS, a većina muslimana i katolika u Federaciji. Protestantska i većina drugih malih vjerskih zajednica imaju svoje najveće članstvo u Sarajevu i Banjoj Luci. 

Ukazano je i na presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu prema kojoj vlasti RS moraju ukloniti pravoslavnu crkvu ilegalno izgrađenu na imanju Fate Orlović u Konjević Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.