CENTRALNA BANKA Lani poslali 4,29 milijardi KM

Dijaspora šalje sve više novca: Popravljaju socijalnu sliku BiH

Doznake najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije

Fena

Centralna banka BiH

Foto: Avaz


Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni tekući transferi (personalni i ostali transferi) iz inostranstva u 2019. godini iznosili su 4,29 milijardi KM.

Od tog iznosa, 2,95 milijardi KM otpada na personalne transfere (novčane doznake iz inostranstva), a na ostale tekuće transfere, u koje spadaju i penzije iz inostranstva, 1,34 milijarde KM, kazali su Feni u CBBiH.

Iznos personalnih transfera povećan je u prošloj godini za 9,66 posto u odnosu na kraj 2018. godine kada su ovi transferi iznosili 2,69 milijardi KM.

Iz inostranstva je u BiH, što se tiče novčanih doznaka, 2015. godine stiglo 2,37 milijardi KM, 2016. godine 2,43 milijarde KM, a 2017. godine 2,64 milijarde KM.

- ­Iz ovih podataka je očito da postoji trend kontinuiranog povećanja obima doznaka koje bh. dijaspora šalje prema BiH – kazali su u Centralnoj banci BiH, dodajući da ne raspolažu podacima iz kojih zemalja dolazi najviše ličnih doznaka.

  • Dijaspora popravlja socijalnu sliku zemlje

    Dijaspora popravlja socijalnu sliku zemlje

    Foto: Avaz


Prema posljednjim objavljenim podacima Agencije za statistiku BiH, BDP za 2019. godinu je 35,026 milijardi KM.

- Ukoliko to uporedimo s ukupnim transferima iz inostranstva dobijamo da je udio ukupnih transfera iz inostranstva 12,24 posto BDP-a. Ako posmatramo samo novčane doznake iz inostranstva, njihov udio je 8,42 posto u BDP-u – navode iz CBBiH.

Analitičari se slažu da doznake dijaspore "popravljaju socijalnu sliku", te doprinose očuvanju stabilnosti domaće ekonomije. Procjenjuju da doznake iz inostranstva od naše dijapore najviše stižu iz zemalja zapadne Evrope, odnosno Njemačke, zatim Skandinavije, Sjeverne Amerike i nešto manje iz Australije.

Više o temi Centralna banka BiH

AŽURIRANI PODACI
Blokiran 95.251 račun firmi
NA VRH

Komentari

Podijeli članak na