„KLUB 100 PLUS“

Incku predana peticija za nametne zakona o zabrani negiranja genocida

8.372 postpisa za nametanje zakona o negiranju genocide

Piše: S. Sm. / Avaz.ba

12.6.2020

Senada Softić – Taletović, članica KLUB „ 100 PLUS“ iz Birminghaima, danas je u zgradi OHR Sarajevu predala peticiju sa 8.372 potpisa, kojima se od visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka (Inzko) traži da po hitnom  postupku, a najkasnije do 11. jula ove godine nametne zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini. 

Ovom peticijom „KLUB 100 PLUS“ želi vratiti glas onim Bošnjacima nad kojima su srpske snage činile konstantni genocid u Srebrenici, zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija, u julu 1995. kada su izvršile neviđeni genocid nad 8.372 Bošnjaka Srebrenice i Podrinja. Naravno, tada su im osim prava na život oduzeli i pravo glasa koje im je ovom peticijom na neki način simbolično vraćeno. 


Senada Softić Taletović nakon predaje peticije. Fena

- Ovo je njihov glas,vapaj, krik iz mezara. Mi smo tu i mrtvi, nažalost, moramo i dalje da trpimo nepravdu i negiranje od strane onih koji su izvršili genocid - kazala je Taletović.

Kaže da će predajom peticije biti upoznati predstavnici diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini, institucije UN i EU te mnogobrojne bh. institucije od kojih se traži podrška. Tim „KLUB 100-PLUS” čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.