RAZGOVOR

Prof. dr. Kemal Dizdarević: Pacijenti trebaju biti spašeni iz ralja nemarnih ljudi

Hrabro govoriti znači govoriti ono što misliš unatoč sili, dok Sebija govori sa silom iza sebe

Dizdarević: Mentalno i srcem sam u Bosni. Arhiv

Piše: D. Bašić / Avaz.ba

12.6.2020

Mogu samo da se složim sa sudskom presudom koja jasno kaže da direktorica Kliničkog centra u Sarajevu Sebija Izetbegović kleveće, a to znači da iznosi laži, kazao je na početku razgovora za „Dnevni avaz“ prof. dr. Kemal Dizdarević nakon što je Općinski sud donio presudu u njegovu korist upravo zbog klevete.

Zatvorene granice

Ugledni neurohirurg trenutno boravi na Bliskom istoku i, kako kaže, uistinu mu je dobro.

- Ovdje sam došao po pozivu da operiram selektivne slučajeve. Dolazio sam i vraćao se. Međutim, zbog korone i zatvaranja granica ovaj put sam malo duže ostao. Ali mentalno i srcem sam u Bosni, pratim sve događaje - istakao je Dizdarević.

Kada je riječ o zdravstvenom sistemu u našoj zemlji, Dizdarević je više puta o tome iscrpno govorio i pisao.

- Sve dok sadašnji menadžment upravlja KCUS-om, ali i zdravstvenim sistemom na površan, autokratski i cmizdrav način, uzurpirajući realnost i skrivajući svoje greške iza leđa supružnika, ne vidim način da se išta popravi. Mi u 21. stoljeću tražimo put pacijenta. To je za nas, prave doktore, razumljiva i jednostavna stvar. Pacijenti trebaju biti spašeni iz ralja nemarnih ljudi - oštro je prokomentirao dr. Dizdarević.

Dizdarević: Mentalno i srcem sam u Bosni. Avaz

Gavrankapetanoviću treba dati vremena

Izbor novog v. d. direktora Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u potpunosti podržava i, kako kaže, prof. dr. Ismetu Gavrankapetanoviću želi uspjeh u radu.

- Treba mu dati vremena da stvari postavi strateški i organizira rad ove značajne ustanove shodno svojim anticipacijama i planovima, ali i u skladu s potrebama pacijenata. Kada i ako dođe vrijeme za ovu vrstu razgovora između nas, otvoren sam da u njemu učestvujem i iznesem svoje ideje - zaključio je Dizdarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.