ODLUKA

SDA odlučila: Selmo Cikotić kandidat za novog ministra sigurnosti BiH

Prijedlog će tokom dana biti dostavljen Milanu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na dalje postupanje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH

Cikotić: Bivši ministar odbrane. Arhiva

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

12.6.2020

Prema odluci kadrovske komisija Stranke demokratske akcije (SDA) kandidat za novog ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine je Selmo Cikotić, potvrđeno je za "Avaz".

Ovu informaciju potvrdio nam je Halid Genjac, generalni sekretar SDA.

Kako nam je pojašnjeno, prijedlog će tokom dana biti dostavljen Zoranu Tegeltiji, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH na dalje postupanje u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara BiH. 

Iako se ranije špekulisalo o drugim imenima, SDA je se u posljedni čas odlučila za Cikotića koji je kandidaturu i prihvatio.

On će, ukoliko to prihvate koalicioni partneri HDZ BiH i SNSD, na ovoj poziciji zamijeniti Fahrudina Radončića koji je podnio neopozivu ostavku. 

Cikotić je bio četiri godine savjetnik Bakira Izetbegovića u Predsjedništvu BiH.

Cikotić je ranije obnašao dužnost ministra odbrane BiH i to u periodu od aprila 2007. do februara 2012. godine. Završio je Vojnu gimnaziju "Bratstvo i jednistvo" u Beogradu, a zatim i Vojnu akademiju 1986. u Zadru. Magistrirao je odbranu i sigurnost na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je i doktorirao 2008. godine. 

Svoju profesionalnu karijeru je započeo 1986. godine kao aktivno vojno lice u Školskom centru PVO u Zadru, gdje ostaje sve do početka rata u BiH, kada se vraća u našu zemlju kako bi se priključio odbrani. Do 1994. godine ostaje u BiH kao pripadnik Armije RBiH. Te godine postaje vojni ataše RBiH u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 1997. do 1999. godine vrši funkciju načelnika Odjela za obuku u Zajedničkoj komandi Vojske FBiH. 

Do 2000. godine je obnašao dužnost šefa kabineta Zamjenika ministra odbrane FBiH, a zatim i zamjenika komadanta Prvog korpusa Vojske FBiH. Od 2001. do 2004. godine je i komadant Prvog korpusa, a u prošlom mandatu je bio savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Tokom karijere je bio i izvršni direktor kompanije OKI, dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u BiH, te direktor BIGMEV-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.